11.04.2024 | Felleskjøpet

Du skal ikke snakke lenge med folk i anleggsbransjen før du forstår at oppetid er et av de aller viktigste kriteriene ved valg av traktor og leverandør. Så også for Nyheim, som etablerte Nea Entreprenør AS i Selbu sammen med Odd Arne Kulseth for tre år siden. Nyheim er i ferd med å ta i bruk sin fjerde John Deere, en flunkende ny fullspekket 6R250, levert av Felleskjøpet i Stjørdal. Han har ikke vært i tvil, selv om det har vært en del utfordringer med 6R215-modellen som han bytter inn. For han er svært fornøyd med oppfølgingen han har fått fra maskinselgeren og Felleskjøpet.

– Det kan alltid skje noe med en traktor og jeg klandrer ingen. Når det har vært noe med traktoren, har jeg fått lånetraktor fra Felleskjøpet eller selgeren. Det har bestandig ordnet seg. Jeg har vært i drift hele tiden. Det er veldig viktig, og enda viktigere for meg som har bare én traktor. Den skal betjene to gravemaskiner, som ville blitt stående og tape penger, sier Nyheim.

Nyheim trekker fram pris, design, komfort og kvalitet som avgjørende for at han velger John Deere.

– Jeg har bestandig hatt sansen for John Deere. Det handler også om at Felleskjøpet har et stort apparat som kan hjelpe. Det er trygt å være kunde hos en stor leverandør, sier han.

Nyheim har naturlig nok vært innom klargjøringen av den nye traktoren hos Felleskjøpet, og innrømmer at han har vært spent på overgangen til en enda større modell.

– Selv om 6R250 er en stor traktor, virker den oversiktlig. Da jeg kom opp i hytta, følte jeg at det var veldig god oversikt. Her har John Deere truffet godt med utformingen, sier han.

Bruker teknologien aktivt

Nyheim har JDLink på sine traktorer og bruker dokumentasjonen av arbeidsoperasjoner og forbruk ganske aktivt.

– Jeg ser blant annet på time- og drivstofforbruk hver dag. Da kan jeg enkelt gå tilbake og beregne tidsforbruket på hvert prosjekt. Ofte er det mye forskjellig kjøring på flere prosjekter i løpet av en dag, og da er dette greit å ha som fakturagrunnlag. Når jeg driver med snøbrøyting, sjekker jeg hvor mange timer kraftuttaket har gått, for da vet jeg også når fresen trenger smøring, forteller han.

Dieselforbruket på 6R215-traktoren som han bytter inn, har vært 13-14 l/t i snitt for all kjøring. – Det synes jeg er innafor, sier Nyheim.

Nyheim er aktiv bruker av funksjonene på traktoren som han styrer fra skjermen i hytta.

– Jeg justerer mye hele tiden og har ganske avanserte oppsett for å optimalisere bruken, blant annet for å få en behagelig kjørestil og god kjørekomfort. En ting jeg gjør aktivt er å justere til riktig oljemengde i forhold til redskaper og arbeid. Jeg foretar også softwareoppdatering selv, sier Nyheim, som har stor interesse for teknologi og duppeditter. Nå gleder han seg til å ta i bruk 6R250'n med den nye og større G5Plus-skjermen, samt mindre ratt og variabel rattutveksling.

Nok å gjøre lokalt

Nea Entreprenør (navnet er hentet fra elva som renner gjennom Neadalen, der Nyheim bor) tar oppdrag i Selbu, Tydal, Stjørdal og Meråker, men hittil har det vært mer enn nok å gjøre i hjembygda Selbu.

– Det blir bare mer og mer, fastslår Nyheim. Omsetningen er nesten doblet siden starten i 2021. – Vi tilbyr ei totalpakke der vi kan koordinere graving og betongarbeider på en effektiv måte. Det er mange kunder interessert i, for da får de bare én leverandør å forholde seg til. Det har vært mye hytter og hus, men også en rekke andre oppdrag. Om vinteren går det i snøbrøyting og strøing, forteller Nyheim.

Han kjører 1200 timer med traktoren i året i tillegg til timene han sitter i gravemaskinene. Når arbeidsmengden er på det meste, leier han med seg en kamerat med traktor og henger, og noen ganger også lastebil.

Nytt er forutsigbart

– Jeg har drevet i bransjen i mange år, har alltid vært interessert i motor og maskiner, og er nøye og strukturert. Men lenge framsto det som skummelt å begynne for seg selv. I 2020 kjøpte jeg en John Deere 6155M og leide en gravemaskin og startet i det små. Det ble raskt flere forespørsler og folk rundt meg oppfordret meg til å sette i gang. Jeg bestilte helt ny gravemaskin, ny dumperhenger, ny maskinhenger og en ny John Deere 6215R.

– Alt skulle være nytt?

– Ja, det var jeg bevisst på. Går det ikke med nytt, går det heller ikke med gammelt. Utstyret er kostbart og ståtid er kjempedyrt. Da er det bedre med nytt utstyr med service- og garantiavtaler. Da vet du hva du skal betale, det er mer forutsigbart, sier Nyheim.

John + TOR = sant

Krister Nyheim er svært fornøyd med den norske TOR-hengeren som han har kjørt i to sesonger.

– Stabilitet, komfort, luftbremser med ABS og antiskrens er ting jeg synes er viktig. I tillegg er det en solid henger med veldig bra stålkvalitet som gir lite slitasje på kassa og stor holdbarhet.

Produsenten Norwegian Trailor System har vært interessert i erfaringene Nyheim har høstet, og han har gitt en innspill og tilbakemeldinger. Foran årets sesong byttet han til en ny TOR-modell i samme størrelse.

imageto9hs.png

PERFEKT KOMBO: John Deere foran og TOR-henger bak er en perfekt kombo for Krister Nyheim.