29.04.2020 | Camilla Mellemstrand

Det er sommervær selv om klokka er seks på kvelden og det bare er april. Sola har hengt uavbrutt på himmelen i en ukes tid og planteprodusent Hans Stumberg har vært ute med spade hver eneste morgen for å sjekke tingenes tilstand under jordskorpa. Selv om kroppen kribler etter å komme i gang med våronna, vil han ikke forhaste seg. Er det lagelig? Her er ingen rom for kompromisser, men den 23.april var jordene klare, og gårdens siste maskininvestering, en John Deere 8370 TR med belter, skulle endelig vise hva den er god for.


Pløyefri dyrking

Hans Stumberg begynte med pløyefri dyrking allerede for tjue år siden. Han er langt over middels opptatt av jordstruktur, meitemark og organisk materiale i jorda, og harving er en viktig del av driftsopplegget. Bakpå belteraktoren har Stumberg kobla på en harv av typen Vaderstad Swift med 5,60 meters arbeidsbredde. Traktoren har autostyring, AutoPower og er kobla opp til JD-link.


EFFEKTIV SKYSS: Traktoren har 370 hestekrefter. Med en 5,6 meter brei harv og harvedybde mellom sju og ti centimeter, kan sjåføren holde en snittfart på 16 kilometer i timen. Det betyr at Stumberg kan harve 80 dekar på tre timer.

- Jeg har ønsket meg beltetraktor i mange år. Den ene årsaken er totalbredden på traktoren er så smal at jeg kan kjøre traktoren etter veien. Den andre årsaken andre er marktrykket. Med 30 tomms breie belter er kontaktflaten mot jorda stor, oppsummerer bonden.

Sjåføren er godt i gang med å harve et jorde som i morgen skal sås med bygg. Aller helst vil Stumberg harve alt arealet én gang om høsten og én gang om våren, men siden fjorårets høst var så bløt, tok han ikke sjansen på å ødelegge jordstrukturen med å harve etter tresking. I vår blir det dermed to runder med harva. Før den nye beltetraktoren kom til gards, brukte Stumberg en stortraktor med tvillinghjul til å trekke Vaderstad Swiften. To hjul med dekkdimensjon 650-85/38 gjorde at totalbredden på traktoren med tvilling ble 4,15 meter, langt over godkjent bredde for å kjøre lovlig på veien.

- Siden traktoren var så brei at den ikke kunne kjøres lovlig etter vei, var det mye styr å transportere den fra ett jorde til et annet. Jeg var derfor veldig opptatt av at beltetraktoren skulle registreres med hvite skilter, slik at den kan kjøres lovlig på veien, sier Stumberg.

I henhold til dagens regelverk kan et kjøretøy ikke være breiere enn 2,55 meter når det registreres. I samarbeid med Felleskjøpets bruktsenter på Kløfta gjorde Stumberg de tilpasningene som måtte til for å få traktoren godkjent og registrert.
For at traktoren ikke skulle være bredere enn 2,55 meter ble 30 tomms belter bytta ut med 25 tomms belter. Fordi traktoren ble importert fra England, hvor de kjører på motsatt side av veien, måtte det også gjøres noen tilpasninger med lysene.
- Nå har jeg satt på de breie beltene igjen. I henhold til regelverket er det helt innafor, sier bonden.


Effektivt i skuronna

Med 370 hestekrefter på traktoren og 5,6 meter brei harv, har Stumberg funnet ut at han kan harve i 16 kilometer i timen, uavhengig om jordet er flatt eller kupert. Det betyr at han kan harve 80 dekar i timen. Denne effektiviteten er høyt verdsatt i våronna, men vil bli enda viktigere i skuronna. Stumberg tresker med flyvende tømming. Planen er at beltetraktoren skal trekke skruevogna om dagen. Når dagens tresking er over, skal skruevogna kobles av beltetraktoren og harva kobles på, slik at alt arealet som er treska, kan harves samme kveld.
- Selv om vi har stor tresker, rekker vi ikke å treske mer enn 250 dekar per dag. Med 5,6 meters brei harv og ti centimeters harvedybde, bruker vi ikke mer enn tre timer på harve alt arealet vi tresker på én dag, sier planteprodusenten.


Nest nyeste modell

Stumberg har vært flere ganger i England de siste åra for å se på aktuelle beltetraktorer. Både 8345 RT og 8360 RT var aktuelle modeller, men da den splitter nye 8400 RT ble lansert høsten 2019, tenkte Stumberg at det ville være bedre å gå for den nest nyeste modellen, 8370 RT.


BRUKTIMPORTERT: Traktoren er bruktimportert fra England ved hjelp av Felleskjøpets bruktsenter på Kløfta. De vil satse mer på forhandlerimport av spesialmaskiner i åra som kommer.

- Denne modellen har de nyeste skjermene og vil også være lettere å selge igjen enn de eldre modellene. Dessuten var prisforskjellen mellom den modellen jeg kjøpte og de tidligere modellene relativt liten, sier Stumberg. Han er glad for at Felleskjøpet har økt sin satsing på forhandlerimport.
- Jeg synes det er helt riktig med import av spesialmaskiner som treskere, finsnittere og spesialtraktorer. Det finnes knapt et bruktmarked for spesialmaskiner og traktorer over 200 hestekrefter i Norge, så hvis Felleskjøpet vil imøtekomme alle typers kunders behov, så er det fint at de kan bidra med bruktimport, avslutter bonden.

ERFAREN: Hans Stumberg har drevet pløyefritt i tjue år. Han er svært opptatt av jordstruktur og jordhelse.