04.02.2021 | Camilla Mellemstrand

John Deere mener alvor når de sier at lavt drivstofforbruk er viktig for dem. De har derfor laget en unik garantiavtale; bruker du mer diesel enn John Deeres normtall for arbeid eller transport betaler John Deere mellomlegget, bruker du mindre diesel enn måltallene betaler John Deere det dobbelte.

- Dette gir kundene sterke incentiver til å kjøre drivstoffeffektivt. Ikke bare sparer de penger på diesel, de kan også få utbetalt penger fra drivstoffgarantien, forteller salgskonsulent Kim Mangerud, som delte ut sjekken til den fornøyde kunden.

Kjører møkk

Traktoren har hovedsakelig blitt brukt til transport og spredning av gjødsel, både tørr og blaut møkk. På vinterstid er den blitt brukt til plassrydding. Gjennomsnittlig drivstofforbruk var 9,9 liter per time på de 925 timene den gikk i 2020. John Deeres måltall er 19 liter på transport og 13 liter på arbeid.

- Sjåførene min har intern konkurranse om å bruke minst mulig diesel. De har veldig fokus på å kjøre effektivt, de er teknisk gode til å kjøre og de planlegger arbeidet godt, sier Pål Helge Dobloug, som eier traktoren.

Lavere turtall

Sjåfør John Peder Gjerlaug sier drivstofføkonomisk kjøring handler mye om å ikke kjøre maks turtall hele tida.

- Vi prøver å være litt forsiktig med høyrebeinet. Vi ser at vi kan gjøre arbeidet like effektivt og raskt uten å ha fullt turtall, men heller utnytte automatikken. Det kan være mye å spare på å redusere hastigheten noe når man kjører etter veien. Vi kjører heller 45 kilometer i timen enn 50 kilometer i timen, særlig med tunge lass, sier sjåfør John Peder Gjerlaug.