05.04.2024 | Felleskjøpet

– Jeg trives veldig godt, sier Karianne, etter at hun for to år siden begynte i anleggsbransjen som grunnarbeider og «potet» hos Hadeland Maskindrift.

"Vi har nesten bare John Deere her,
og jeg synes det er veldig lettkjørte og gode traktorer"

Om sommeren setter hun kantstein, driver massetransport med traktor og henger på ulike prosjekter, rydder langs veier og alt annet forefallende arbeid. Vinterstid sitter hun mest i traktoren på en av selskapets brøyteroder på Hadeland.

imagegbfq5.png

LETTKJØRT: Karianne N. Halvorsen synes John Deere traktorene er enkle å forstå.

Utejente

– Jeg er veldig glad i å være ute. I denne jobben er det varierte oppgaver og vi arbeiderer på forskjellige steder. Det liker jeg. Jeg er ei utejente, sier Karianne.

Kontrasten til hennes første yrkesvalg er stor. Karianne utdannet seg med fagbrev som helsearbeider og jobbet 4-5 år i hjemmetjenesten og på sykehjem.

– Jeg hadde lyst på en forandring, lyst til å prøve noe nytt. Da jeg kjørte forbi folk som drev ute på anlegg, syntes jeg det så gøy ut. Det var noe jeg kunne tenke meg. Jeg spurte folk jeg kjenner om de trodde jeg kunne passe til dette, og da de sa ja, måtte jeg bare prøve. Men jeg kunne jo ingen ting, ler Karianne.

Jevnaker-jenta, som nå bor på Roa, søkte jobb hos Hadeland Maskindrift.

– Jeg sendte en e-post og tenkte at denne jobben får jeg uansett ikke, men så ringte Arne Martin (Arne Martin Glomnæs er prosjektleder for selskapet på Romerike), og da fikk jeg helt panikk. Men da jeg ble tilbudt jobb, tenkte jeg at nå kan jeg ikke si nei, jeg må bare prøve. Det har jeg ikke angret på. Jeg liker friheten ute og vi er en veldig fin gjeng her, sier hun.

720x569 KarianneNHalvorsen_20240321_17.jpg

ANBEFALER: Utejenta Karianne anbefaler flere jenter å søke seg til bransjen.

Tatt godt i mot

Anleggsbransjen tiltrekker seg stadig flere kvinner, men bransjen er fortsatt sterkt mannsdominert. Karianne er arbeider ved Hadeland Maskindrifts avdeling på Romerike med hovedsete i Moreppen i Nannestad, og her er fire av rundt 40 ansatte kvinner.

– Du må være ganske tøff og tåle noen kommentarer. Men jeg bryr meg ikke og svarer med samme mynt, smiler Karianne. De andre vi treffer ved avdelingen forteller om Kariannes sprudlende humør og understreker at det er godt arbeidsmiljø.

– Jeg er tatt veldig godt i mot. Jeg tror kanskje det kan være en fordel å være jente, også. Jeg kunne som sagt ingen ting, men folk her er veldig hjelpsomme, sier Karianne, som absolutt anbefaler jenter å søke seg til bransjen.

– Men det er ikke et yrke for alle. Det er krevende både fysisk og mentalt. Vi er ute i all slags vær og du må ikke være redd for å bli møkkete, sier hun.

Det siste er Karianne vant til. Hun er hestejente. Hjemme har hun ei varmblodshoppe, en shetlandsponny og to bordercollier.

Liker John Deere

I hele vinter har Karianne kjørt en John Deere 6125R som brøytetraktor. Resten av året er hun innom flere andre modeller.

– Hva er ditt forhold til John Deere?

– Vi har nesten bare John Deere her, og jeg synes det er veldig lettkjørte og gode traktorer. De er lette å forstå og du får ikke gjort så mye galt. Er det noe jeg lurer på, kan jeg ringe og snakke med de andre sjåførene. Det er enkelt å få forklart og forstå oppsett og funksjoner, sier hun.

Karianne understreker at hun slett ikke er noen mekaniker. – Men jeg synes det er gøy og prøver å lære meg litt, som å bytte lys og andre enkle ting, forklarer hun.

– Dette er et yrke jeg vil fortsette med, forsikrer Karianne, før hun finner motorsaga og gjør seg klar til kantrydding langs en av fylkesveiene som Hadeland Maskindrift har oppfølgingen av.