23.11.2022 | Håvard Simonsen

Rustad var den første i Norge til å bestille nye 6R150. Han driver mye leiekjøring fra gården på Ottestad og hadde behov for en traktor til. Han fikk traktoren under innhøstinga og allerede etter elleve dager hadde den gått 101 timer.

– Vendegir i lasterspaken er genialt, sier han, og fortsetter.

– Det er også utrolig lettvint å veie med lasteren, som er integrert med skjermen i traktoren. Du kan veie i fart. Så snart lasteren har roet seg, er det bare å trykke på knappen, så er vekta lagret i terminalen, understreker Rustad. Han kan for eksempel summere alt han kjører ut fra et skifte.

Han gjorde en test rett at han fikk traktoren og veide erter han lesset i en container. – Jeg veide 27 tonn, og det skilte bare hundre kilo da ertene ble veid inn på siloen, forteller han.

Den nye lasteren er kraftigere for å tåle bruk på større traktorer.

imagees7wh.png

VENDEGIR: Jon Iver Rustad er svært begeistret for vendegiret som er plassert i lasterspaken.

Mer effekt

6R150 er den største av de 4-sylindrede modellene med kort helramme. Den har økt motorytelse i forhold til forgjengerne. Minsteeffekt er 150 hk og på jordet yter den vel 160 hk med riktig turtall og maks dreiemoment. Makseffekt med boostfunksjon (IPM) er 177 hk. IPM slår inn ved transport og bruk av kraftuttak (PTO) – og nyheten er at boosten leverer ekstra kraft også ved bruk av hydraulikkdrevne redskaper.

– Du merker tydelig den økte effekten. Men det er fortsatt en snerten traktor. Utvendig virker den liten, men når du kommer opp i den, får du følelse av å sitte i en «6-er», sier Rustad. Han bør vite hva han snakker om, for han har både en 6175R og en 7920. Han har også en 6130R, som i dag går mye i gjødsling, sprøyting og annet forefallende arbeid. Planen er at nye 6R150 overtar mange av disse oppgavene.

Bedre oversikt

I hytta er kjøredisplayet flyttet fra rattstammen til hjørnestolpen. Panseret har fått ny utforming, og Rustad viser også til at lasteren er lav og ikke har parallellstag som stenger for utsikten.

– Det er dessuten stor forskjell på støyen i hytta i forhold til den tidligere serien. Det er nesten så du hører flua surrer inne der, sier Rustad.

Traktoren har det meste av utstyr, blant annet kjørespaken CommandPRO, og den bruker Rustad aktivt. For eksempel når han slår gras, har han alt av iTEC (vendeteigsautomatikk) i kjørespaken. I spaken kan det lagres innstillinger for ulike redskaper og kjøreprofiler til forskjellige sjåfører.