10.03.2021 | Karstein Brøndbo

Norges fjerde eldste golfbane ble åpnet på Sommersetra ved inngangen til Bymarka i Trondheim i 1952. Da var den også verdens nordligste, med muligheter for å kjøpe et «Midnight Golf Certificate» for de som hadde avsluttet en runde etter midnatt. Nå ønsker klubben velkommen til Norges fineste 9-hullsbane – midt i byen.

Fra spillerne får banen gode karakterer for topp kvalitet på fairwayer og greener, og god variasjon i vanskelighetsgrad. Men drivingrangen på 180 meter regnes for å være i korteste laget for golfspillere som slår langt, og en spiller antyder at banesjefen er litt streng.

– Vi hadde 47 prosent økning i bookingen av spilletid i fjor sommer, og vi har vært nødt til å innføre tiltak for å sikre at medlemmene får spilt. Det kan bety at vi må være strenge med de som ikke følger reglene, og vi kommer i år til å ha banevert som passer på at spillerne slår ut på booket tid. Vi har også satt tak på antall medlemmer, og forventer ventelister på medlemskap i år. Medlemmer kan booke fem dager før de skal spille, og gjester kan booke inntil to dager før, sier banesjef Berntsson.


Golfbanesjef Alexander Berntsson i Trondheim golfklubb

Må tilpasse vedlikeholdet

– De første spillerne er på banen fra i 8-tida, så vi starter i 6-tida. Med korte vinduer for klipping og annet vedlikehold er vi avhengige av at utstyret er i orden til enhver tid, sier den svenske banesjefen, som har stelt banen siden 2016. Før det stelte han Ålesund Golfbane i fire år, etter utdannelsen i Golfcourse management ved Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Fra denne sesongen er han også forespurt om drifte Stjørdal Golfklubb, som så langt har vært drevet på dugnad.

Berntsson har nettopp bestilt nye maskiner fra Felleskjøpet; en John Deere 6500A Fairway-klipper, en John Deere Gator HPX, en John Deere 9009A Røff-klipper og en Carrier Turf Fairway-lufter. Fra før har klubben blant annet en John Deere 3720 kompakttraktor.

– Felleskjøpet har gode og driftssikre produkter, og servicebiten er veldig bra med verkstedet på Klett. Det hjelper også at maskinselger Ole Albert Kjøsnes har jobbet på Byneset golfklubb. Han skjønner hva vi trenger, sier Berntsson. Han er også veldig fornøyd med maskinselger Morten Bunes og Magnus Myhrene på gjødsel. – Vi gjødsler golfbanen litt hver uke, ikke mye om gangen, men det blir 20-25 kg nitrogen pr dekar til sammen i løpet av sesongen.

God vinter for banene

– På vinteren har vi service på maskinene, og vi rydder i skogen, stammer opp trær og rydder kratt for å holde terrenget åpent. Mange vintre har vi vært nødt til å hakke is for å unngå å få isbrann. Vi bruker da en John Deere Aercore plenlufter. Det ser ut til at vi slipper det i år med 30-40 cm snødekke. Vi kan også bruke aktivt kull for å hjelpe sola med smeltingen, men vi ønsker ikke å bruke svart kalk på grunn av at pHen blir for høy, sier Alexander Berntsson i Trondheim golfklubb.