Erfaringene hans viser at dette gir rask næringstilgang, god kontroll på sådybden og passer en jordbearbeidingsstrategi som i økende grad blir pløyefri.
– Jeg kjøpte den første maskinen sammen med svogeren min og da han overtok den senere valgte jeg å gå til anskaffelse av en ny Nova av samme modell, forteller Kjølberg.
Bonden understreker at hovedårsaken til å bytte til Tume Nova for over 20 år siden var å oppnå bedre kontroll på sådybden. Med den gamle såmaskina var resultatene ujevne, men Tume-løsningen, der én skål samtidig legger korn og gjødsel i bakken, ga raskt resultater.
– Vi har aldri opplevd sviskader på kornet, selv om næringa ligger tett. Forklaringen er nok at vi gjødsler moderat under såing, og legger opp til delgjødslingsstrategi, sier han.
Stadig mindre jordbearbeiding
I dag driver Kjølberg og kompanjongen Peder Holm Løvstad sammen i et DA, og de har gradvis gått over til mer pløyefri drift. Om høsten kjører de en lett harving i stedet for å pløye, og om våren som oftest en stubbharving og en runde med såbedsharv, litt avhengig av år og jordart.
– Tume Nova fungerer godt i en slik strategi. Vi har erfart at en lett harving først er det beste, selv om maskina også kan brukes til direktesåing, forteller han.
Noen skifter pløyer de imidlertid fortsatt, blant annet for å begrense soppsmitte og når de sår vårhvete.
– Men vi ønsker å unngå unødig pløying. Det sparer både tid og ressurser, sier Kjølberg.
Bedre presisjon
Ifølge Kjølberg er et av de store plussene med Tume Nova at den krever mindre trekkraft enn mange andre kombimaskiner.
– Den har individuell bæring av hver skålenhet, noe som gir bedre kontroll på sådybden også på ujevnt underlag, fortsetter han.
På gården sår de alt fra høsthvete til åkerbønner, og maskina håndterer begge deler godt. Samtidig er den robust nok til å takle norske forhold.
– Vi har vedlikeholdt og smurt maskina godt, og litt overflatisk rust på noen skruer bekymrer meg ikke så lenge funksjonen er upåklagelig, sier Kjølberg.
Klar for nyere Nova-modell
Til tross for at han er fornøyd, vurderer Kjølberg å oppgradere draget.
– Jeg ønsker meg et lengre drag for å kunne ta i bruk crossboard. Tume har lansert en nyere Nova Combi-modell og vi følger selvfølgelig med på nyhetene i markedet, forteller han.
Optimistisk for framtiden
Over 20 år etter at han først tok i bruk såmaskina, er Kjølberg fortsatt trygg på valget.
Gjennom et opplegg som balanserer moderat gjødsling, nøyaktig sådybde og fleksibel jordbearbeiding, har han funnet en metode som fungerer godt sesong etter sesong.
– Jeg ser ingen grunn til å skifte konsept så lenge det leverer gode resultater. For oss på gården er Nova Combi fortsatt et trygt valg, avslutter han.
Tume Nova Combi-såmaskina har tjent Øyvind Kjølberg og Peder Holm Løvstad trofast i over to tiår. Den finske maskinen gir jevn sådybde og krever lite trekkraft – også på ujevnt underlag.
Super Nova Combi med ny teknologi
Tume har videreutviklet Nova Combi-såmaskinene flere ganger siden modellen først ble lansert i 2003. I 2020 kom Super Nova Combi, utstyrt med ISOBUS, elektrisk utmating og mulighet for seksjonskontroll og variabel tildeling.
Samtidig ble lagre og stålkomponenter i skålene forsterket, slik at maskinen tåler mer belastning under krevende forhold. Det grunnleggende såkonseptet forble uendret, men ny teknologi og bedre materialvalg har gjort Super Nova Combi til et mer robust og fleksibelt redskap
Nova Combi Module for nye muligheter
I 2023 ble Nova Combi Module introdusert, med mekanisk utmating via løpehjulsdrift og ISOBUS-løsning. Modellen deler de samme forbedringene i skåler og lagre, men radavstanden er 12,5 cm i stedet for 16,7 cm på Super Nova Combi. Dette gir flere valgmuligheter for bønder som ønsker en maskin tilpasset ulike driftsforhold.
-En av de største fordelene med Tume Nova Combi såmaskinene er fleksibiliteten den gir i forhold til jordarbeiding. Særlig rundt Oslofjorden må mange bønder tilpasse seg miljøkrav med færre muligheter til å jordarbeide om høsten, forteller Ragnhild Duserud i Felleskjøpet. Hun understreker også at maskinen er relativt lett å trekke, og at den store beholderen med justerbar mellomvegg sikrer god kapasitet.