17.10.2024 | Håvard Simonsen

– Jeg sprøyter hver time det er mulig å sprøyte, sier Sigbjørn Emmerhoff (31).

Sigbjørn overtok i 2021 drifta fra foreldrene på Ringsby i Rakkestad og har videreført leiekjøringa som faren Hans har drevet med helt siden gården ble kjøpt i 1977. Som deltaker i purkering produseres rundt 4 000 smågris i året og planteproduksjonen på 930 mål består av korn og oljevekster. Den omfattende leiekjøringa er i praksis en maskinstasjon.

– Sprøyting er den klart største aktiviteten, men i tillegg driver vi med tresking, såing og noe jordarbeiding og gjødsling, forteller Sigbjørn.

– Og rådgiving, skyter en nabo inn, som har stukket innom på Ringsby denne formiddagen.

– Når du sprøyter mye, får du også mye erfaring med hva som virker og ikke virker, sier Sigbjørn, som bekrefter at han både får spørsmål og gir anbefalinger til kundene. På sprøytelista er det for tida 16 kunder som har fra 180 til 600 mål.

Veldig stabil

– Det blir rundt 25 000 mål med sprøyting i året, forteller Sigbjørn.

Denne sesongen har han tatt i bruk sin andre John Deere-sprøyte, en R952i med 5200 liters tank og 30 meter bom. Sprøyta er en 2021-modell som han har kjøpt brukt gjennom Felleskjøpet. Den nye sprøyta er et godt steg opp fra den forrige, en 2016-modell M740i med 24 meter bom, som faren i sin tid kjøpte. Den gamle sprøyta hadde gått 180 000 mål, mens den nye var brukt på ca. 20 000 mål før den kom til Ringsby.

– Hvis du ser hvor mye sprøytene går på kontinentet, er jo ikke dette så voldsomt, poengterer Sigbjørn. Men med rundt 200 000 mål sprøyting «på baken», har far og sønn Emmerhoff solid erfaring etter norsk målestokk. Og de nøler ikke med å skryte av John Deere-sprøytene. Hans sier den første var ei «kjempesprøyte» og Sigbjørn forsikrer at den nye så absolutt har stått til forventingene.

– Sprøyta fungerer veldig bra sammen med en John Deere-traktor. Alle funksjoner og all informasjon er enkelt tilgjengelig i skjermene på traktoren, sier Sigbjørn, som drar sprøyta med en 6195R Direct Drive. Hjulgangen på traktor og sprøyte er justert ut til 2.25 meter for å sikre god stabilitet og kjørekomfort. Vår og høst kjører han med 710-hjul på sprøyta, men bytter til 380-hjul i sesongen.

– Noe som er veldig bra med John Deere-sprøytene, er bomopphenget. Selv når du treffer et skikkelig blauthøl på jordet, holder bommen seg like rett. Bommene er også fjæra i transportstilling, så du kan kjøre fort uten å risikere slag på humpete vei. John Deere har dessuten satset mye på å lage en stabil bom uten at den er for tung. Det har de fått til. Jeg liker også godt hvordan chassiset er bygget. Det er en forbedring fra den gamle. Det er ei veldig stabil sprøyte, forklarer Sigbjørn.

– Hvordan var det å gå fra 24 til 30 meter?

– Det ser stort og «fælt» ut. Men det blir du fort vant til, det må jeg si. Jeg kjører på mange små skifter og det går veldig greit. Der det er smalt, feller jeg bommene sammen til 15 meter, sier Sigbjørn. På R900-sprøyta har han også fått innfridd sitt ønske om hjulstyring.

Han trekker også fram at alt på sprøyta er hydraulisk. Her er det ingen pto-aksel. Den er derfor veldig enkel og rask å kople av og på.

imagenx5wn.png

200 000 MÅL: Siden 2016 har Emmerhoff sprøytet 200 000 mål med familiens to John Deere-sprøyter.

Voldsom kapasitet

– Dette er ei relativt teknisk avansert sprøyte. Det er mye du må sette deg inn i og jeg forventet ikke å skjønne alt etter et kvarters lynkurs. Men det har gått greit, sier Sigbjørn, som har både utdanning og yrkeserfaring innenfor automasjon.

Sprøyta har PowerSpray med to sentrifugalpumper som betjener to uavhengige kretser. Den ene sørger for påfylling med opptil 1200 liter pr. minutt, og denne kretsen inneholder kun rent vann. Den andre betjener kretsen i bommene, der en injektor suger inn kjemikaliene. Ventiler ved hver dyse gir fullt trykk i alle dyser med en gang sprøytinga startes. Systemet gjør at trykk og væskemengder kan endres raskt og nøyaktig.

Emmerhoff har en 12 000 liters tank på låven som han fyller med brønnvann. Da utnytter han den store påfyllingskapasiteten og får mer effektiv sprøytetid. Påfyllinga går så raskt at han må benytte ActivePause-funksjonen mens han fyller plantevernmidler i kjemikalietanken.

– Du kan ikke bruke opp kapasiteten til fylling. Tanken på låven er fylt opp igjen når jeg er tilbake med tom sprøyta. Jeg klarer fint å sprøyte 1 400-1 500 mål hvis jeg får en hel dag, sier Sigbjørn. Han har også montert en 1 300 liter fronttank på traktoren med selvkomponert sug av rentvann til John Deere-sprøyta. Han kan dermed ha med 6 500 liter, pluss 600 liter i den separate rentvannstanken.

Emmerhoff roser det automatiske vaskeprogrammet og den separate væskekretsen i bommene som gjør det enkelt og raskt å rengjøre sprøyta.

– Jeg kjører en del bladgjødsel som Opti Care og Gramitrel. Da er det fint å kunne bruke funksjonen som vasker med bare rent vann gjennom bommene, slik at det ikke blir stående rester av gjødsel, sier han.

imager7576.png

RASK FYLLING: – Du kan ikke bruke opp kapasiteten på fylling, sier Emmerhoff, som fyller sprøyta fra en 12 000 liters tank på låven. Han har også frontmontert tank med et egenutviklet påfyllingssystem til trailersprøyta.

Automatisert dysevalg

Sprøyta har også TwinSelect som innebærer at Emmerhoff kan bytte mellom to dyser ved hjelp av elektronikken. Byttingen skjer fra traktorsetet og kan automatiseres.

– Jeg kan for eksempel begynne med første dyse når jeg kjører i 6 km/t. Hvis værforholdene blir bedre, kan jeg bytte til større dyse og kjøre i 8 km/t, samtidig som sprøyta justerer seg innenfor det trykket jeg har bestemt. Hvis jeg kan kjøre enda fortere eller skal bruke store mengder vann, for eksempel under soppsprøyting i oljevekster, kan jeg kople inn begge dysene samtidig, forklarer han.

– Automatikken kan legges inn på forhånd, men det er viktig å «fortelle» sprøyta hvilke dyse som er aktiv når du foretar innstillingen. Deretter er det bare å legge inn liter pr. hektar og kjøre. Jeg fyller sprøyta med 5000 liter og har 50 liter å gå på, og treffer med vann, preparater og alt som er. Det er ganske rått, legger han til.

Den 30 meter sprøytebommen opererer med ni seksjoner, som selvfølgelig styres automatisk via GPS-signalene.

imagemoogt.png

MANGE DYSEMULIGHETER: Emmerhoff legger inn automatisk skifte mellom to forskjellige dyser som gir tre ulike sprøytefunksjoner avhengig av værforhold og grøde.

Har alt i Operations Center

Emmerhoff bruker John Deere Operations Center aktivt til å planlegge og dokumentere leiekjøringa.

– Når jeg kommer ut til kunden, ligger gård og skifte ferdig lagret i skjermen. Da er det bare å legge inn preparat og mengde og sette i gang med jobben. Slik dokumenterer jeg alt jeg gjør. For eksempel ved sprøyting mot floghavre, som det er krav om å dokumentere, henter jeg ut kart og dokumentasjon fra Operations Center. Det har KSL-revisorene vært godt fornøyd med. Jeg bruker også informasjonen i Operations Center som grunnlag for fakturering når sesongen er over, forteller Sigbjørn.

image1brgk.png

DOKUMENTASJON: Alt arbeid dokumenteres i John Deere Operations Center og brukes også som grunnlag for fakturering av leiekjøring.

Flinke folk som inngir tillit

En viktig grunn til at gården er full av John Deere-utstyr – traktorer, sprøyte og tresker – er at både far og sønn er godt fornøyd med oppfølgingen de gjennom mange år har fått fra Felleskjøpet.

– Jeg må skryte av Felleskjøpet på Mysen. De er veldig flinke på delesida og verkstedsida, sier Sigbjørn.

– Det er et positivt møte å komme på avdelingen der oppe. Det er flinke og hyggelige folk og et fint samspill mellom de ansatte som inngir tillit. Derfor blir det til at vi bare handler hos Felleskjøpet, smiler Hans.

I sommer tok Felleskjøpet også med seg folk fra John Deere-fabrikken til Ringsby.

– Etter å ha kjørt litt, har du spørsmål som kan være litt sære og vanskelige, og da fikk jeg nyttige tips om hva du skal gjøre og ikke gjøre av en ekspert som kjente sprøyta som sin egen baklomme, avslutter Sigbjørn.

imagehdtfd.png

FAN: Den utskårne hjorten på panseret forteller sitt tydelige språk om at her på gården er det John Deere som gjelder.