13.11.2023 | Tekst og foto: Eva Olssøn

Rundt om i hele landet har settepotetene fra «Klar, ferdig, så!»-kampanjen gitt gode resultater. Under kampanjen delte vi ut Felleskjøpet-bøtter, alle med jord og én settepotet. Disse folk tok med seg hjem og dyrket videre.

Potetdyrker på Grorud

imagexch8c.pngBobby på Grorud var en av de som tok med seg settepoteter hjem. Avlinga ga han til det lokale serveringsstedet Kafe Steinbra, som dermed kunne servere poteter på Grorud – dyrka på Grorud. Disse fikk også finansministeren og vår styreleder et velsmakende potetmåltid av i slutten av september.

Satte sjølforsyning på agendaen

-Felleskjøpet er den største leverandøren til bonden, og den kunnskapen og de produktene vi og våre eiere har, ønsket vi å dele videre med settepotetkampanjen. Vi er veldig positivt overasket over hvor langt ut kampanjen har nådd. Vanligvis treffer vi bonden og de som har kjæledyr, men med dette har vi nådd folks balkonger og pallekarmer. Mange har skjønt at det er mulig å dyrke sin egen mat og vi har fått satt sjølforsyning på agendaen på en veldig konkret måte, sier Skuterud.

Felleskjøpet-toppen understreker at det er lite som skal til for å lykkes med poteter, at Felleskjøpet har den kunnskapen og produktene som trengs, og tror at flere har blitt inspirert til neste sesong.

Matberedskap viktigere

-Å dyrke poteter i byen handler først og fremst om matglede. Men det er også viktig å se det større perspektivet - viktigheten av matberedskap. For første gang på 20 år gjeninnfører vi nå matberedskap i Norge som en del av totalberedskapen, sier Slagsvold Vedum.

Han understreker at det å ha et kornlager ikke er en landbrukssak, men er en sak som gjelder alle.
-Bonden har korn, så kornlageret er for å sikre et primærgode for alle i Norge. Vi ser i økende grad at mat blir brukt som virkemiddel i kriser, og det blir viktigere å sørge for at vi er forberedt. Folk har forsikring og håper man ikke får bruk for den. Det samme gjelder beredskap, sier han.

Poteten tar vare på vår matidentitet

-Mat er noe av det første man møter når man er på reise, og er en viktig del av et lands identitet. Det er også viktig å ta vare på vår matkultur og ha de råvarene vi trenger i bunn. Poteten er viktig for oss og vår identitet, avslutter Vedum.

Senterparti-lederen har besøkt Kafe Steinbra flere ganger, og både Skuterud og han var veldig fornøyd med smaken på Bobbys avling.