Landøyda er en gammel plante i Norden, og den står derfor ikke på fremmedartslista. Økt fokus på den nå, er fordi den de siste åra har spredd seg til Østlandet og nordover, sannsynligvis på grunn av mildere klima, tørre somre og endringer i drift. Planten spres særlig langs veier og veiskjæringer.
Landøyda er en korgplante (som bl.a prestekrager). Den har mange gule blomster i en korg. Et av de tidlige kjennetegnene er at den har dype, krusige, oppflika blader som ligner grønnkål. Trivs på tørre bakker, eng- og beitemark og veikanter.
Bekjempelse
Som ellers, før du velger et kjemisk alternativ skal du alltid prioritere mekanisk eller biologisk bekjempelse. Pass på veikanter og unngå spredning til beiter og åkerarealer, og luk de første plantene. Landøyda kan spre seg både med frø og rotbiter, så være obs der du finner den, og gå gjentagende omganger i samme område. Eng og beite i god hevd er generelt et godt tiltak mot all type ugras! Overbeiting og tramp gir tråkkskader og svart jord der ugrasfrø kan etablere seg. Sørg derfor for god pH og snu gammel eng med mye ugras. Bruk av beitepusser i et gjenlegg vil øke buskinga (som gir god konkurranse mot ugras) og tar samtidig toppen av høyreiste ettårige ugras.
Kjemisk bekjempelse
Duplosan Super er det eneste plantevernmidlet som har landøyda på etiketten, og dermed det eneste som er tillatt forutsatt at det er bare landøyda som skal bekjempes. Sprøytetid er når planten har utvikla store rosetter. Duplosan Super har 21 dagers behandlingsfrist, noe som er lengre enn mange av de andre ugrasmidlene i eng/beite. Det er viktig å overholde denne fristen, da landøyda faktisk blir mer smakelig for dyra etter sprøyting mens konsentrasjonen av giftstoff øker. Dyr bør derfor holdes vekk fra områder som er sprøyta mot landøyda iallefall i 21 dager, kanskje litt lengre. Vær sikker på at den er borte om dyr skal på beite etter sprøyting.
Landøyda sprer seg særlig langs veier og veiskjæringer, og den gule korgplanten kan være et vakkert, men farlig syn. Den er giftig for beitedyr, og det er viktig å fjerne planten før den frør seg eller havner i grovfôret. Foto: Erling Fløystad, NIBIO