- All dyrking av jord og hold av husdyr har et naturlig utslipp av klimagasser knyttet til seg.
- Jordbruket er en biologisk næring der opptak av CO2 som innsatsmiddel i fotosyntesen, og utslipp av gasser som et biprodukt av denne prosessen, har vært og vil alltid være der.
- Jordbrukets utslipp på gårdsnivå består først og fremst av metan og lystgass. Det meste av metanutslippene i jordbruket kommer fra dyrenes fordøyelse, spesielt fra drøvtyggere. Resten kommer fra lagring av husdyrgjødsel.
- Størsteparten av utslippene av lystgass fra jordbruk kommer fra bruk av mineral- og husdyrgjødsel. Hvor store utslippene er, påvirkes av hvordan jorda bearbeides og hva som dyrkes, i tillegg til fuktighet, oksygeninnhold og temperatur i jorda.
- I tillegg til dyrka mark, kommer en del av utslippene i jordbruket fra dyrkede myrer og nedbrytning av vekstrester som halm i jorda.
Utslipp fra norske gårder
Utslippskilde | Tonn utslipp CO2-ekv. (1000 tonn) | Andel i prosent |
---|---|---|
Husdyr – metan, fordøyelse | 2305 | 36 % |
Husdyrgjødsel- lager, spredning (metan og lystgass) | 439 | 7 % |
Utslipp jord-lystgass | 1689 | 26 % |
Kalking | 82 | 1 % |
Fossilt brennstoff | 360 | 6 % |
CO2 fra dyrket myr | 1500 | 23 % |
CO2 fra dyrket mineraljord | 100 | 2 % |
SUM | 6478 | 100 % |
Tallene er hentet fra Miljødirektoratet. Rapport M985. Greenhouse gas emission 1990-2016. National Inventory Report.
Tallene for fossilt brennstoff, CO2 fra dyrket my, CO2 fra dyrket mineraljord er hentet fra Landbruks og Klimautredningen fra arbeidsgruppe, side 68 (2016)