Vårt nettsted støtter ikke lenger Internet Explorer. Vi anbefaler alle å benytte seg av andre nettlesere, da Explorer ikke er optimalisert for sikkerhet eller hastighet i dagens nett og nettsider. Bruk mer moderne nettlesere som Edge (Windows sin nye nettleser), Chrome, Firefox eller Safari (Hvis du bruker Mac).
Our site no longer supports Internet Explorer. We recommend everyone to use other browsers, as Explorer is not optimized for the security or the speed in today's networks and websites. Use more modern browsers such as Edge (Windows new browser), Chrome, Firefox or Safari (If you use Mac)
Kua og de andre drøvtyggerne spiller en sentral rolle i bærekraftig norsk matproduksjon. Norge er et land med mye gras og beite, og det er bare drøvtyggeren som kan omdanne gras og beite til kjøtt og melk som vi mennesker kan spise.
Friske og produktive dyr er også klimaeffektive. God dyrehelse og godt fôr gir god fôrutnytting og sikrer best tilvekst. I verdenssammenheng slipper norske kyr ut atskillig mindre klimagasser per enhet produsert kjøtt og melk. Kombinasjonskua er et viktig bidrag til dette fordi den produserer både melk og kjøtt.
Drøvtyggerne og kua står for om lag halvparten av klimagassutslippene fra norsk jordbruk. Felleskjøpets satsing på den bærekraftige kua handler både om å redusere utslippene fra hvert enkelt dyr og samtidig sikre at maten dyra spiser er produsert klimasmart og mest mulig bærekraftig.
Felleskjøpets ambisjon er at vi innen 2030 skal tilby produkter og løsninger som bidrar til at utslippene fra kua og andre drøvtyggere reduseres med mer enn 30 prosent.
For å nå FNs mål om å øke matproduksjonen i verden med 60 prosent frem mot 2050, må alle land bidra. Dette innebærer at vi også i Norge må utnytte arealene bedre og dyrke mer korn, gras, potet, grønnsaker, frukt og bær. I tillegg til å dyrke mer, må vi også dyrke mer klimasmart og bærekraftig. Dette må vi gjøre samtidig som nedbør og temperatur endrer seg, som følge av klimaendringene. Viktige løsninger på disse utfordringene ligger i presisjonsjordbruk, ny teknologi, nye råvarer og nye og andre dyrkingsmetoder enn de vi kjenner i dag.
Felleskjøpet skal være ledende i Norge på å utvikle og tilby produkter og tjenester som skal bidra til økt lønnsomhet og bærekraft ved dyrking av korn, gras, potet, grønnsaker, frukt og bær. Felleskjøpet skal øke norskandelen i fôrrasjonen fra dagens nivå på 82 prosent. Felleskjøpet har som mål å utvikle produkter og tjenester innen grovfôr og kraftfôr som gjør at bonden kan produsere melk med minst 95 prosent norske råvarer.
Fossil energi er en viktig kilde til utslipp i jordbruket, i tillegg til de biologiske utslippene fra dyr, gjødsel og jord. Landbruket har som mål å bli fossilfritt i 2030. Felleskjøpet er en stor leverandør av traktor og utstyr til traktoren, samt varme- og energiløsninger til bygg, og har en viktig rolle i denne omstillingen.
Felleskjøpet skal bidra til at landbruket når målet om å bli fossilfritt i 2030. Felleskjøpet skal være markedsleder på konsepter, teknologi og løsninger for redusert forbruk av fossil energi, for produksjon av fornybar energi på gården og for landbruksbygg i tre. Felleskjøpet skal øke omsetningen fra 30 til 300 millioner kroner i kategorien fornybar energi innen 2030.
En god og fruktbar jord er utgangspunktet for all dyrking av korn, gras, frukt, grønnsaker, bær og blomster, uansett om du er bonde, yrkesdyrker, anleggsgartner eller bare har en hageflekk eller blomsterkasse. I god jord er det nok vann og luft, mikroorganismer og riktig pH. Jorda skal gi gode vekstvilkår for plantene, slik at
plantenæringsstoffene i både husdyrgjødsel og mineralgjødsel blir utnyttet best mulig.
Det gir best økonomi for bonden, er effektiv bruk av ressurser og dermed mest bærekraftig. I tillegg er jord en kilde til både opptak og utslipp av klimagassen karbon. Økt opptak av karbon i jord er viktig for å redusere jordbrukets karbonutslipp.
Felleskjøpet skal være ledende produsent og tilbyder av sirkulære og bærekraftige jord- og gjødselprodukter og dyrkingssubstrater innenfor alle markedssegmenter i Norden. Felleskjøpets mål er å ha torvfrie alternativer for alle kategorier jordprodukter til konsumentmarkedet innen 2025.
Felleskjøpet leverer ikke bare produkter og tjenester til landbruket, men er også en stor leverandør av produkter til forbrukermarkedet innen hage, uterom og kjæledyr. Med mer enn 120 års erfaring fra norsk landbruk skal vi bringe bondens kunnskap til byene gjennom å tilby komplette løsninger for dyrking i hage, på tak og i grønne byrom. Felleskjøpet skal ha en viktig rolle i å utvikle og levere bærekraftige produkter til disse markedene.
Felleskjøpet skal utvikle og tilby de mest bærekraftige produktene, tjenestene og konseptene innenfor urbant landbruk, hage, uterom og kjæledyr. Innen 2030 skal 100 prosent av småmaskiner som selges til hus og hage være elektriske.
I fremtiden må vi produsere mat, fôr, materialer og energi mer bærekraftig og med mindre utslipp av klimagasser. Mye av svaret ligger i sirkulærøkonomien. I sirkulærøkonomien er alle brukere, ikke forbrukere. I stedet for å konsumere og kaste, så leter vi etter teknologi og forretningsmodeller som innebærer deling, gjenbruk og materialgjenvinning.
Jord- og skogbruk skaper produkter og verdier med utgangspunkt i fornybar biomasse, og er det beste eksempelet på gjenbruk og sirkulær økonomi. Ettersom forbruket av fossilt kull, olje og gass må reduseres, vil etterspørselen etter «grønne og sirkulære karboner» øke, og den sirkulære bioøkonomien vil vokse i omfang og betydning. I bioøkonomien er råvarene basert på biomassen i planter og trær som skapes av energi fra sola, vann fra jorda og CO2 fra lufta, og blir til mat, fôr, energi og byggematerialer.
Felleskjøpet skal være ledende produsent og tilbyder av sirkulære jord-, gjødsel- og fôrprodukter. Felleskjøpets mål er å ha 1 milliard kroner i lønnsom omsetning på sirkulære produkter innen 2030.
Dyrevelferd og dyrehelse er helt sentralt i bærekraftig landbruk. Å fremme bærekraftig landbruk er ett av flere viktige mål under FNs bærekraftsmål nummer to.
Dyr skal ha det godt. Norske husdyr er blant de friskeste i verden, og ingen andre land i verden bruker så lite antibiotika som norsk landbruk. Det er blant annet fordi vi i Norge har satt dyrevelferd høyt på agendaen. God dyrevelferd handler om gode rutiner og riktige innsatsfaktorer kombinert med omsorg for dyra.
Felleskjøpet skal, gjennom sin rolle som bondens viktigste partner, bidra til god dyrevelferd og god dyrehelse – både for dyrene, bonden og næringen ved hjelp av rådgivning, teknologi, produkter og tjenester.
Felleskjøpet skal bidra til at dyrevelferden og dyrehelsen til norske husdyr og kjæledyr styrkes. Dette skal gjøres gjennom å utvikle og tilby produkter, utstyr, og konsepter basert på mest mulig oppdatert kunnskap om hvordan best mulig ivareta dyras helse og velferd.
Velfungerende økosystemer er viktig for å opprettholde næringskjedene og sikre blant annet jordsmonndannelse og nedbrytningsprosesser i jord. Samtidig vet vi at jordbruket kan svekke det biologiske mangfoldet. FNs vitenskapelige ekspertpanel for biologisk mangfold (IPBES), advarte i 2019 mot utrydning av én million arter.
Når vi i verden må øke matproduksjonen med hele 60 prosent frem mot 2050, er vi helt avhengige av å bevare biologisk mangfold. Behovet for økt matproduksjon, klimaendringer, utfordringer relatert til biologisk mangfold og økende press på dyrkbar mark, betyr økende fokus på ny teknologi og andre dyrkingsmetoder enn de vi kjenner i dag.
Felleskjøpet skal bidra til å styrke det biologiske mangfoldet gjennom tilpassede produkter, konsepter og tjenester.
To tredeler av Felleskjøpets klimagassutslipp kommer i dag fra transport, og den siste tredelen kommer i hovedsak fra vår industrielle aktivitet der vi tørker korn og produserer kraftfôr. Utslippene kommer primært fra forbruk av fossil energi.
Felleskjøpet har til enhver tid 250 lastebiler på veien, og er også en stor bruker av båttransport og jernbane som frakter mange hundre tusen tonn med korn, kraftfôr, gjødsel, såvarer og maskiner over hele landet. Vi har 12 kraftfôrfabrikker, 2 gjødselterminaler, 2 såvarefabrikker, 42 mottak for tørking og lagring av korn, 40 verksteder, 210 butikker i Norge og Sverige, matmelmøller, bakerier, jordfabrikker og en rekke lagre og administrasjonsbygg. Fremover skal vi redusere klimagassutslippene ytterligere. Da må vi erstatte fossil energi med fornybar og bli enda mer energieffektive.
Felleskjøpets ambisjon er å være et nullutslippsselskap i 2050. Felleskjøpets mål er å redusere klimagassutslippene i egen drift med minst 50 prosent innen 2030.
Som forhandler av en lang rekke produkter til bonden, hage, og fritid, har Felleskjøpet en viktig rolle for å sikre bærekraft i hele verdikjeden.
Felleskjøpet ble i 2014 medlem i Etisk handel Norge. Siden har vi aktivt arbeidet med å tilpasse selskapets leverandørkrav i henhold til deres standarder. Slik sikrer vi at alle varer er produsert med minst mulig belastning på klima og miljø, og under gode arbeidsforhold.
Felleskjøpet skal jobbe systematisk med bærekraft i hele verdikjeden, og legge vekt på økt åpenhet og sporbarhet.