- Rund og fyldig
- Hint av karamell
- Tilsatt fløte og brunet lengre
- Selges kun i utvalgte butikker
69,-
(60,- ekskl. mva)
En ny type gudbrandsdalsost inspirert av "gudbrandsdalsosten mor", Anne Hovs opprinnelige oppskrift fra 1863.
Brunosten er kokt på tradisjonelt vis i gryter på TINE Meieriet Lom & Skjåk i Gudbrandsdalen. Osten kokes i gryter, tilsettes ekstra fløte og brunes lengre. Dette gir en ost med mykere konsistens, en rund og fyldig smak med et hint av karamell.
Anne Hov var ei seterjente fra Gudbrandsdalen som er kjent for å ha utviklet forløperen til brunosten slik vi kjenner den i dag. Hun var 17 år da hun i 1863 gjorde et «fløte-eksperiment», og tilsatte ekstra fløte i mysosten som ble produsert på Solbråsetra. Osten ble etter hvert populær langt utover Gudbrandsdalen, og fikk stor økonomisk betydning særlig for Innlandet, ysting og seterbruk.
Anne Hov ble i 1933, da hun var 87 år gammel, overrakt kongens fortjenstmedalje for sitt bidrag til norsk matkultur og økonomi.
Osten egner seg perfekt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den hever smaken på sauser og gryter, og er perfekt topping til havregrøten.
Denne osten har en mild til middels smaksstyrke.
Anno Gudbrandsdalen brunost selges kun i utvalgte butikker.
Her kan du lese mer om mat fra den norske bonden, samt inspirasjon til nydelige oppskrifter.