14.11.2022 | Felleskjøpet Agri

Etter nesten 1000 nominasjoner i nominasjonsrunden og rekordmange stemmer i semifinalen, var det til slutt opp til juryen med mat- og landbruksminister Sandra Borch i spissen, å avgjøre hvem som skulle stikke av med den gjeve tittelen. Valget falt på det unge paret Trine Pedersen og Ole Otto Grønning fra Stadsbygd.
– Finalistene har alle gjort oss stolte over å være en del av det norske landbruket, og det har vært en nærmest umulig jobb å velge en vinner, men til slutt var det en kandidat som stakk seg litt ekstra ut, sa juryen i sin begrunnelse.
Vinnerne var lykkelige, men overrasket over å motta tittelen, som de fikk overrakt under Felleskjøpets Ny Bonde-samling i Lillestrøm lørdag kveld.
– På hotellrommet før middagen tok vi det med knusende ro, overbevist om at vi ikke kom til å vinne. Det er utrolig artig å bli sett for den jobben vi gjør. Det kreves mye for å tørre og ta sjansen og å satse, sier Ole Otto.
– Vi trodde ikke vi skulle vinne, vi som driver så tradisjonelt, tilføyer Trine.
Gårdens ressursgrunnlag utnyttes til det fulle
Juryen beskriver det unge paret som noen som tør å satse, er positive, og gode ambassadører for næringen med sin jordnære og positive holdning. På gården står dyrevelferd i fokus, og ting er tydelig på stell.
– Her utnyttes gårdens ressursgrunnlag til det fulle, og de er opptatte av bærekraft. Hun er også aktiv kommunepolitiker og jobber i gårdsbarnehage. Når man da legger til at paret er opptatt av fellesskapet i landbruksnæringa, og bidrar gjennom produsentlag lokalt, mener juryen årets vinnere er et strålende eksempel og forbilde for unge, norske bønder, fortsetter juryen i sin begrunnelse.
Godt nettverk er veldig viktig
– Vi er stolte av å kunne leve av å drive gården, og at vi klarer det uten at jeg må ha inntekt utenfra. I tillegg er Trine er ei tålmodig dame som står med middagen klar i perioder der det lett kan bli for mye jobb. Vi er også så heldige at vi har både far min, som er kårkar, og en avløser som vi stoler på. I tillegg er et godt nettverk veldig viktig, og det har vi heldigvis her i grenda. Derfor er det også så viktig å inkludere nye bønder, sier Ole Otto.
I tillegg til heder og ære, stikker vinnerparet av med 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort fra Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner, samt avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester. 
Årets unge bonde er en kåring i regi av Norges Bygdeungdomslag, McDonald's i Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å finne frem til ledende unge bønder i Norge, og å inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Det er den trettende gangen kåringen arrangeres.