14.10.2022 | Felleskjøpet

Ifølge Trygg Trafikk er det bare 46 prosent som bruker refleks når de er ute og går. Uten refleks vil en bil først oppdage deg på 30 meters hold. Har du på deg refleks vil du synes allerede på 140 meters avstand, og øker førerens reaksjonstid til ti sekunder, mot to om du ikke bruker det.

Heldigvis finnes det nå så mye fint av plagg og andre produkter å velge mellom, enten det er barn på skoleveien, voksne som lufter hunden eller de med arbeidsplass utendørs.

Refleksvester

Tidligere hang vi gjerne reflekser med morsomme motiv på oss selv og barna. De finnes fremdeles, også i andre praktiske former. Men det vært en stor utvikling, der markedet for klær med integrert refleks har økt betraktelig. Mange ytterklær, kjeledresser, treningstøy, luer og hansker er utstyrt med reflekser som gjør at det er lettere å få øye på oss. Samtidig som vi kan kombinere det å være synlig med å holde oss både varm og tørr i praktiske plagg.

Barnehager og småskolen har gjerne klassesett med refleksvester som både gjør barna synlige og forteller hvor de hører til. Det samme har treningslag. Du kan også få refleksvest med ledlys.

Refleksvesten har god synlighet i mørket, bare husk at reflekseffekten avtar ved bruk. Har du vasket refleksvesten over 20 ganger bør du vurdere å kjøpe ny. Du kan teste ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom, og se om den fortsatt lyser godt.

Synlighetsklær

Også kalt varslingsklær, ble tidligere mest brukt av yrkesutøvere som anleggsarbeidere, tungtransport og de som jobber på eller ved veier. Dette er klær som over tid har blitt mer praktiske, behagelige og funksjonelle, og brukes i dag også av mange privatpersoner. Felleskjøpet fører GARD Arbeidstøy, som ikke minst har egen barnekolleksjon - slitesterke og funksjonelle klær med lysreflekterende evne.

Synlighetsklasser

Synlighetsklær brukt i yrkessammenheng har langt strengere krav til seg enn de du bruker privat. Naturlig nok, siden lover, sikkerhetsregler og sertifiseringer krever det.

Når det gjelder refleks, deles dette inn i tre synlighetsklasser spesifisert i ISO 20471.

Hvilken klasse plagget sorterer under er avhengig av hvor stor del av den totale overflaten som er fluoriserende og reflekterende. Klasse 1 har minst synlighet, og klasse 3 har best, og det som blant annet veiarbeidere må bruke. Som oftest står det i produktbeskrivelsen hvilken klasse klærne har.

Dyr

Glem heller ikke dyrene i høst- og vintermørket. Selv om du har god synlighet, kan hunden din være usynlig for en bil eller sykkel. Det kan enkelt løses med for eksempel sele, refleksvest, dekken eller sikkerhetslys. Her er det et stort utvalg, også for katten.

Skal du ut og ri er det viktig at også hesten din synes. Selv om du ikke går på vei, kan det være jakt i området eller syklister som kommer brått på. Det lønner seg å synes uansett hvor dere går. Her kan du blant annet velge mellom fortøy, benreflekser og halerefleks, slik at dere synes fra alle kanter.

Reflekser varer ikke evig

Det virker kanskje ikke selvsagt, men refleks er faktisk ferskvare og vil gå ut på dato. Med tiden vil riper og slitasje gjøre at refleksen reflekterer mindre lys.Du kan enten bytte ut refleksene årlig eller sjekke de før du tar dem i bruk. Det gjør du vet å skru av lyset og lyse på de med en lommelykt. Refleksene som reflekterer dårligst er det på tide å bytte ut.

Velg en CE-merket refleks

Sjekk at refleksen din er CE-merket.I Norge og EU er det et krav at reflekser skal være CE-merket. Dette kravet sikrer at brukeren er bedre synlig i dagslys og mørket.

Høsten er en vakker tid, med flotte farger og frisk, skarp luft. En tid skapt for masse fine utendørsaktiviteter. Med gode klær, som gjør oss godt synlige for omgivelsene, gjør det heller ingenting om vi ikke rekker hjem før det blir mørkt.