30.09.2019 | Felleskjøpet

Høsten er her, og i takt med at kveldene blir mørkere, blir det vanskeligere for bilister å se personer og dyr som beveger seg i nærheten av trafikkerte veier.

Bruk refleks og vær trygg

Risikoen for å bli påkjørt av en bil er tre ganger så stor i mørke som i dagslys. En vanlig misforståelse er at man ikke trenger å bruke refleks i tettbygde strøk, men også der blir sikten mye dårligere i de mørke månedene. De fleste ulykkene i mørket skjer faktisk i tettbygde strøk der gatebelysningen er tent. Gatebelysning gjør at du selv kan se, men det betyr ikke at du er godt synlig for bilisten.

Det er viktig å ha på refleks når du rir også. Bruk refleks både på deg selv og hesten, slik at bilister og andre kan se at det er en hest de møter. Les mer her.

Med refleks er du synlig på omtrent 125 meters hold i mørket hvis du møter en bil med nærlys. Går du uten refleks og med mørke klær, er du ikke synlig før bilen er 20–30 meter fra deg. Det betyr at hvis bilen kjører ganske rolig i 50 km/t, har du og bilisten bare litt mer enn 1 sekund på dere til å reagere og handle for å unngå en kollisjon. Med reflekser øker denne tiden til 9 sekunder!

Refleksen slites ut med tiden

En refleks ripes opp med tiden og mister dermed effekten. Derfor må de alltid kontrolleres og byttes ut når de er oppripet, og etter et par år er det vanligvis på tide, avhengig av hvor mye du har brukt refleksen. Husk at varme og væske også sliter refleks. Test dine reflekser regelmessig.

Slik kan du teste de gamle refleksene

Heng opp den gamle og en ny refleks i øyehøyde i et mørkt rom. Lys på refleksene med en lommelykt på minst fire meters avstand. Er det blitt dårlige, sørg for å kaste de.

Til tross for at det er så viktig å bruke reflekser for å synes i mørket, viser undersøkelser at to av tre aldri eller bare av og til bruker refleks. Lavest andel brukere finnes blant de unge. Refleksbruk er en enkel måte å redusere risikoen for ulykker og skader på, og det kan til og med redde liv.

Hos Felleskjøpet har vi alle de reflekstypene du trenger, bekvemme og funksjonelle varselklær til hele familien og husdyrene – fra støvler, hjelmer og jakker til hestedekken og reflekser til bein og hale. 

Bruk riktige reflekser for å sørge for at verken du eller dyret ditt risikerer å komme ut for ulykker i høst- og vintermørket.

Det går mot mørkere tider! Sørg for at du og ditt kjæledyr alltid ferdes trygt i trafikken. Bruk refleks på både deg og din firbente venn.