10.02.2023 | Karstein Brøndbo

Brødrene Christian og Tor Erik Dobloug fikk en flying start da de fikk hver sin store John Deere for seks år siden etter et gårdssalg i familien. Guttene, som da var 16 og 19 år gamle, har forvaltet arven godt, og de driver nå hver sin entreprenørbedrift med graving, brøyting og strøing. 

   

Samvirke traff Tor Erik i Strandvegen i Brumunddal, et steinkast fra Mjøstårnet, hvor 22-åringen har kontor, verksted, redskapshus og grusdepot for bedriften, som i dag teller 7 ansatte, 5 gravemaskiner, to John Deere-traktorer, en stor hjullaster, en Avant 640 og en stor samling med fire store snøfresere, to U-ploger, 4-5 strøkasser og annet snøutstyr fra Tokvam. I tillegg stiller en av de ansatte med egen John Deere-traktor.

 

Bare et traktormerke som gjelder 

Tokvam har veldig holdbare og gode produkter, og det er ikke noe alternativ til ny John Deere, sier Tor Erik, som for en måned siden kjøpte sin fjerde nytraktor. Dobloug Maskin har også valgt å bare ha en maskinleverandør for å gjøre det enkelt. 

 

– Det er helhetsinntrykket av verksted, selger og traktor som gjør at jeg er veldig fornøyd. Felleskjøpets verksted på Hamar og selger Ingar Oddsæter snakker godt sammen, og hvis det en sjelden gang er noe som ryker, er det bare å ta en telefon til en av partene, og så har det ikke gått lang tid før det har dukka opp en ekstra enhet. Og det er alfa og omega med den kjøringa vi har, sier Tor Erik Dobloug.

 Traktor som freser snø

NATTARBEID: Dobloug Maskin brøyter og strør ofte mens andre sover. Foto: Exo Media 

 

Ferdig før klokka 7 

Dobloug Maskin AS har mange strø- og brøytekontrakter i Ringsaker kommune, med det meste i kommunesenteret Brumunddal, en by med 11 127 innbyggere på Mjøsas østlige bredd. Før klokka 7 hver morgen skal skoleplasser, parkeringsplasser, gang- og sykkelveier, borettslag og barnehager være ferdig brøyta og strødd. – Vi kan bli erstatningspliktige, og vi kan i verste fall miste kjøringa om vi ikke oppfyller kontraktene, sier Tor Erik, som selv brøyter de trangeste passasjene med Avanten, før traktorene kommer og tar de større arealene. Ellers har firmaet gravejobber i hele Mjøs-regionen, og traktoren får kjørt seg i transportoppdrag med masse eller maskiner på hengerne.

John Deere traktor med frontmontert strøkasse fra Tokvam i boligfelt 

STRØJOBB: Dobloug Maskin AS har faste strøoppdrag rundt om i Brumunddal. Foto: Exo Media 

 

Lave eiekostnader 

– Jeg synes at jeg får gode råd i forhold til verditapet på traktoren, sier Tor Erik, som har valgt å bytte traktorene annethvert år. De går 2-2 500 timer i året, og når han bytter så tidlig, er det garanti igjen til den neste eieren. Traktorene spekkes for komfort med lyddemping og ergonomi for sjåfører som skal bruke mange timer i traktoren. Men de utstyres også for gardbrukerne som skal kjøpe brukttraktoren etterpå, med klargjøring for GPS. Tor Erik har hittil ikke hatt bruk for den gule kula, da den innbygde GPS-mottakeren i traktoren gir nok nøyaktighet til å dokumentere brøyting og strøing via Operations Center. Tor Erik setter pris på at John Deere er langt framme med kommunikasjon mellom traktoren og verkstedet med LDlink, slik at mekanikerne har sett eventuelle feilkoder før service og reparasjon, og kan bestille aktuelle reservedeler på forhånd.

 

– Vi liker å drive med det vi kan. Vi kjører, smører og vasker, og så setter vi bort vedlikeholdet til Felleskjøpet, regnskapsføringa til Økonomirådgiving og markedsføringa til Exo Media, sier Tor Erik, og viser bedriftens nettsted og Facebook-konto, hvor du kan finne et tusentalls bilder og videoer fra aktiviteten. 

Traktor med henger

TRANSPORT: Traktorene går mye i transport av masse og anleggsmaskiner. Foto: Exo Media 

Artig reise 

– Vil du anbefale en 16-åring å satse som entreprenør?

 

– Det har vært en artig reise, men du må være glad i arbeide og ikke redd for å snu døgnet. Det er mye fritid og sosialt som blir borte, det er ikke gratis å ha en traktor, og det krever litt økonomiforståelse for å drive for seg sjøl, sier Tor Erik. Han begynte som sjåfør hos broren som 16-åring, er utdanna maskinfører med fagbrev etter to år på videregående og to år som lærling i egen bedrift. Han måtte da ansette en maskinfører i full stilling, som kunne ha fagansvar, mens han selv både var sjef og under opplæring. 

 

– Opplæringskontoret ordna det fint. Matematikken og den andre teorien fra skolen har vært veldig nyttig for anbudsberegning, men ellers lærer jeg nye ting hver dag, smiler 22-åringen.

 

– Hvor er du om fem år?

 

– Målet er at bedriften skal bli sterkere og mer solid. Jeg vil ha en kontrollert vekst med flere ansatte som trives på jobb, sier den unge sjefen. 

Ung mann som sitter i minilaster med snøskuffe

POTET: Tor Erik Dobloug sørger for at 7 ansatte og en håndfull maskiner gjør en bra jobb, og så kjører han en rode sjøl med Avanten, graver med gravemaskin og er den poteten som trengs for at alt skal gå rundt i Dobloug Maskin AS.