22.12.2021 | Karstein Brøndbo

– Julekvelden kommer tidlig i år. Dette blir noe helt annet. Her slipper vi, som har så mye bykjøring, å plages med brede tvillinghjul, som det ikke er plass til i trafikken, verken i bomstasjoner eller tuneller, smiler Anstein Freberg. Han har kjørt fra Toten til brødrene i Vestfold for å få første glimt av nykomlingen, som kom med amerikabåten fra Baltimore. – Jeg ønsker meg belter også på mindre jordbrukstraktorer, sier han.

image5e7tp.png

BREDE SMIL: Nils Edvart og Anstein Freberg, mekaniker Alexander Sundby og traktorselgerne Per Sigbjørn Aas og Henrik Moseby fra Felleskjøpet har hatt sine første turer med Norges første John Deere 8RX, som går på belter.

Investering for å redusere klimarisiko

– Klimaendringer og kostnader med ugunstig vær ligger bak denne investeringen, sier grønsaksprodusent Bernt Freberg i Stokke. – Ved innhøsting av knollselleri til fryseindustrien er vi opptatt av å høste så tett opp mot produksjon i fabrikk som mulig. Høstingen foregår maskinelt, og lagringsevnen blir av den grunn svært redusert på grunn av hard behandling under høsting. Høstemaskinen har blitt trukket av en tradisjonell traktor som vi nå tenker å erstatte med beltetraktoren. Skrekkscenarioet har vært en langvarig periode med nedbør og brå overgang til sterk kulde hvor vi ikke får høstet varene. Denne risikoen vil vi nå redusere, og derfor vurderer vi denne investeringen som en fornuftig forsikring til å få inn disse grønnsakene, sier Bernt Freberg.

– Jeg håper også at vi skal kunne unngå trykkskader på våren, sier pappa Nils Edvart Freberg, som kjøpte Norges første amerikanske John Deere i 8000-serien i 1995. Han har parkert lastebilen med sandlass for å testkjøre ny traktor. Og Nils Edvart har forberedt en skikkelig utfordring til larveføttene bak redskapshuset.

Mekaniker Alexander Sundby fra Felleskjøpet Barkåker får æren av å kjøre 8RX-en ned fra sleden til dagens julenisse, som er Gøran Homnes Nygård fra Toten Anlegg og Transport. Og så kan prøvekjøringa begynne.

Svinger lett med beltene

Nils Edvart og Anstein Freberg tester fjæring og komfort ved å kjøre på tvers av frosne furer uten påmontert redskap. Beltene jevner ut, og hytta på 8RX-en duver lett. – Den svinger bedre enn en traktor med hjul, sier Nils Edvart. – Helt fantastisk fin. Så lettkjørt. Du må bare prøve, Per, sier Anstein.

720x480 FAR OG SØNN i 8RX.jpgFar og sønn Freberg tester fjæring og komfort i John Deere 8RX traktor med belter.

Avtroppende traktorselger Per Sigbjørn Aas på Barkåker og hans arvtaker Henrik Moseby får også en fin dag på jobben. – Alle spaker og menyer er like uansett om du kjører liten eller stor John Deere, som alltid har vært gode på dette området, sier Traktor-journalist Espen Opheim, som fotograferer og prøvekjører. Imens flyr fotograf Erlend Moberget rundt, både med drone og raske bein, for å filme seansen, til RX-en går tom for amerikansk diesel og stopper.

God framkommelighet

Nils Edvart gliser og fyller norsk diesel, og så utfordrer han sønnen til å kjøre opp på sandtippen bak redskapshuset. Tippen er løs, bratt og høyere enn traktoren. Men RX-en larver seg opp, og flere må prøve. Til og med Samvirkes utskremte blir utfordra til å ta en tur opp i haugen. – Ikke hver dag du får leke deg i sandkassa, sier Nils Edvart.

imagebchf8.pngUTFORDRINGEN: Som en test på framkommeligheten ble 8RX-en testa opp en løs sandtipp.

Etter prøvekjøringen skal 8RX-en til Felleskjøpet Barkåker for klargjøring, med justering av belter og oppgradering av programvare, og så må den innom trafikkstasjonen for registrering, slik at den blir klar for våronna. Da kommer vi tilbake.