20.09.2023 | Håvard Simonsen

Jorde og kollegene i Herad Samdrift, som ble rammet av flommen etter uværet «Hans», har fått tilgang på 300 halmballer fra kornbonde Tormod Sandaker i Rygge i Østfold. Da Sandaker så flommens herjinger i Hallingdalen ringte han sin gode bekjente Arne Garnås nord for Nesbyen og lurte om det var behov for halm. Så begynte ballene å rulle, bokstavelig talt.

Fikk låne presse av Felleskjøpet

– Jeg heiv meg rundt og ringte maskinselger Johannes Bye hos Felleskjøpet på Mysen, og spurte rett ut: «Jeg har lyst til å hjelpe bøndene i Hallingdalen og gir bort halmen min. Har du ei presse å låne meg?», forteller Sandaker til Samvirke.

Bye svingte seg rundt og fant raskt fram til ei John Deere kombipresse av årets modell hos Felleskjøpet på Kløfta. Sandaker var like snar og hentet selv pressa med traktor, tre og en halv times kjøring hver vei. Han hadde rundt 2000 mål med bygg og hvete som var aktuelle for halmpressing.

– Når jeg så «Hans» sin herjinger tenkte jeg på dem Hallingdal med en gang. Jeg kjenner noen folk der og så hvor ille det ble. Jeg kontaktet landbrukskontoret og fikk tilbakemelding om at det bare var å presse all halmen jeg kunne. Jeg har kommet til at penger ikke er alt her i verden. Jeg synes det er personbanken som gjelder. Vi er jo arbeidskolleger og må hjelpe hverandre, sier Sandaker.

image7q69c.png

PRESSE FRA Felleskjøpet:
Kristian Sandaker (22) sto for det meste av pressinga av halmen med lånt presse fra Felleskjøpet. (Foto: Erlend Moberget)

Mindre førsteslått

Bøndene i Herad Samdrift fikk mindre førsteslått på grunn av tørken. Det var bra med gras i fjellet, men innhøstinga ble vanskelig på grunn av regn.

– Så fikk vi den store flommen. Vi mistet rundt 40 rundballer og fikk 150 mål under vann. Om lag 100 mål av dette kunne vi ikke høste fordi det kom kloakkslam inn over området. Her må vi bare sprøyte, pløye og så på nytt til våren. Det var ikke krise, men vi kom ca. 300 grasballer i minus, sier Jorde, som er kjempeglad for å ha fått tak i halmen fra Sandaker.

– Vi kommer til å blande halmen med graset i fullfôrblander og kombinere med Felleskjøpets Formel Fiber Grovfôrmangel, i hvert fall ei stund. Jeg mener vi kommer rimelig ut av dette, sier Jorde. Samdrifta har betalt for diesel, nett, plast og transport, mens Sandaker har gitt bort halmen og gjort arbeidet gratis.