16.05.2023 | Sigbjørn Vedeld og Eva Olssøn

– Det er nemlig dette som er den beste beredskapen vi kan ha: En så høy matproduksjon som mulig. Faktum er at vi importerer altfor mye av det vi spiser. I et stort perspektiv er også dette med på å drive opp prisene for medmennesker som har mindre å rutte med enn hva vi har i vårt rike hjemland. Vi trenger økt fokus på sjølforsyning, sier styreleder Anne Jødahl Skuterud i Felleskjøpet Agri.

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde også tatt på seg den grønne kjeledressen for å kaste glans over Felleskjøpets kampanje. Han tok turen fordi han er opptatt av mat og matberedskap. Her med konserndirektør Svenn Ivar fure, styreleder Anne Jødahl Skuterud, årets unge bondeduo fra 2020 og Felleskjøpet-ansatte som alle satte sjølforsyning på agendaen på Oslo S.

Mange fornøyde nye potetdyrkere

I løpet av fredag og lørdag ble settepoteter delt ut til forbipasserende som reiste til eller fra Oslo sentralstasjon. Lørdag 6. mai delte Felleskjøpet Agri ut bøtter med settepotet ved alle sine avdelinger i Norge.

Potetene ble delt ut i en gul Felleskjøpbøtte og på Oslo S møtte Felleskjøpet mange glade og fornøyde folk som gledet seg til å få selvdyrkede poteter til høsten. 1000 bøtter gikk fort, så nye forsyninger måtte hentes inn. Over 2200 poteter ble delt ut totalt bare i Oslo.

Potetbøndene Dina Fonn Sætre og Henning Holand fra Steigen i Nordland vant kåringen Årets unge bonde i 2020. Nå er de med på den nye kampanjen til Felleskjøpet.

Vi ønsker å vise at det er enklere enn mange tror å dyrke sin egen mat. Felleskjøpet er eid av den norske bonden, og er bygd opp gjennom 127 år på kunnskapen til bonden. Vi ønsker å vise den vanlige forbrukeren at du må ikke ha et stort areal for å dyrke litt mat. Én settepotet satt i bøtte nå kan gi deg en kilo poteter tilbake i høst, sier Gard Olstad, direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri.

- Alle kan bidra

Potetbøndene Dina Fonn Sætre og Henning Holand fra Steigen i Nordland vant kåringen Årets unge bonde i 2020. Nå er paret med på kampanjen til Felleskjøpet.

– Vi ønsker å bidra til alle gode tiltak som kan skape bevisstgjøring rundt norsk matproduksjon. Det artige med denne kampanjen er at den viser hvor lett alle faktisk kan bidra. Sammen kan vi gjøre Norge mer sjølforsynt, sier Dina og Henning.

– Poteten er bare ett av mange eksempler hvor vi kan bli bedre på sjøldyrking. Tomat, agurk, poteter, grønnkål eller gulrøtter. Mulighetene er så mange. Felleskjøpet har bistått de som dyrker mat i Norge siden 1896. I år gleder vi oss til å hjelpe enda flere, sier Gard Olstad i Felleskjøpet Agri.

Ole Morten Nyberg fra Norgro på Oslo S.

Bevisstgjøring

Ifølge Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO) var sjølforsyningsgraden i Norge i 2021 på 45,9 prosent.

MEDIEOPPMERKSOMHET: Kampanjen fikk mye omtale i mediene. Her snakker Årets unge bonde-duo med P4 som hadde innslag i morgensendingen fra standen på Oslo S.

– Krevende klima og topografi må nok ta litt av skylden for at vår sjølforsyningsgrad er blant de laveste i verden. Likevel er det mye den enkelte nordmann kan gjøre, først og fremst gjennom en bevisstgjøring. Tenk norsk, tenk kortreist, tenk mat fra den norske bonden når du står i butikken, oppfordrer styreleder Anne Jødahl Skuterud.

Med internasjonal uro og økende matvarepriser mener Skuterud tiden er inne for at vi blir mer bevisste på sjølforsyning og matsikkerhet.

– Det er dette vi ønsker å vise gjennom denne kampanjen. Sjølforsyning gir mange fordeler. Det kan være en kilde til sunn mat, det skaper tilhørighet og forbindelse til naturen. I tillegg bidrar sjøldyrking til å redusere karbonavtrykket ved å redusere transport av mat over lange avstander, sier Anne Jødahl Skuterud.

NY POTETDYRKER: Jose Galinas var en av de mange som fikk med seg en bøtte med settepotet. Han gleder seg til å dyrke poteter selv for aller første gang. Her sammen med Karstein Brøndbo fra Felleskjøpet.

Samvirke 04 2023.