02.07.2015 | Felleskjøpet

Å vakuumere maten vil si at du forsegler den i en helt lufttett pose. Når luften trekkes ut forhindrer du at det dannes bakterier, og dermed øker holdbarheten på maten.

Øker holdbarhet og bevarer smak

Vakuumert mat holder seg fire til fem ganger så lenge som mat du ikke vakuumerer. Dette gjelder både om du skal lagre mat i kjøleskapet i kort tid, eller om maten fryses ned.

En vakuumeringsmaskin trekker luften ut av posten maten ligger i. Posen forsegles deretter automatisk. Hvis du ikke har brukt vakuumeringsmaskin tidligere blir du overrasket over hvor effektiv denne metoden er. Hvis du fryser ned vakuumert mat, vil du blant annet unngå rimfrost rundt maten. Råvarene ser dermed like fine ut etter lang tid i fryseren.

Det finnes mye og forskjellig utstyr til vakuumering. Sørg for at du får riktig maskin til ditt behov og poser i riktig størrelse. Sveisebredde er noe som varierer fra modell til modell. Denne bredden avgjør også posens størrelse.

Økonomisk og miljøvennlig

Vakuumering egner seg svært godt for jegere, fiskere og bær-, frukt- og sopplukkere som vil ta vare på godsakene de høster fra naturens spiskammer. Råvarene holder seg lenge og reduserer behovet for å kjøpe nytt. Et tips er å vakuumere og fryse ned i porsjoner som passer til ett måltid.

Vakuumering er i tillegg en miljøvennlig måte å behandle og ivareta råvarer på. I Norge kaster vi store mengder mat grunnet holdbarhet. Ta for eksempel en pølsepakke - du åpner en pakke pølser og spiser halvparten. Resten havner ofte i søpla. I slike tilfeller kan du vakuumerer pølsene som blir til overs, og de vil holder de seg mye lenger enn en åpnet pakke som blir liggende i kjøleskapet.

Hvis du kjøper en vakuumeringsmaskin er det også lettere å gjøre storhandel når butikkene har tilbud på fristende råvarer. Kjøp inn stort og vakuumer enkelt hjemme på kjøkkenbenken.

5 TIPS FOR Å LYKKES MED VAKUUMERING

  • Sørg for at posen er helt fri for luft og at forseglingen er helt tett.
  • Rull ned kanten på posen før du putter maten nedi. Da unngår du søl som kan hindre at forseglingen blir tett.
  • Kvernet kjøtt bør klemmes flatt i posten og vakuumeres i mindre porsjoner. Da unngår du luft, samt at kjøttet fryses og tines kjapt.
  • Ferskvarer fra butikk bør vakuumeres kjapt for å bevare holdbarhet og smak.
  • Vakuumer i stedet for å putte mat og matrester i bokser eller poser i kjøleskapet. Husk at middagsrester må være tilstrekkelig avkjølt før vakuumering.