23.03.2020 | Orkla

Vask hendene grundig og hyppig

Håndvask er det viktigste tiltaket for å begrense smitte. Vask derfor hendene ofte og grundig med såpe i omtrent 40-60 sekunder. Følg Folkehelseinstituttet sine råd for god håndhygiene. De anbefaler at hender er fri for ringer, klokker, armbånd, samt neglelakk, neglepynt og kunstige negler. Slik vasker du hendene:


1. Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Dersom du har vært i kontakt med andre mennesker eller gjenstander bør du ta med underarmene også.
2. Tilsett et eller to pump med såpe til hendene. Sørg for at du tar nok såpe til at begge håndflatene dekkes.
3. Gni håndflatene mot hverandre slik at produktet blir spredd over alle flater på begge hendene. Husk områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertuppene.
4. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann.
5. Klapptørk hendene med et rent håndkle - gjerne engangs papirhåndkle, og bruk det til å skru av vannet.

Dersom du ikke har muligheten til å vaske hendene, er hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler et godt alternativ. Dette er noe som er enkelt å ha med på farten, enten i vesken eller jakkelommen. Offentlige steder har ofte dispensere med hånddesinfeksjonsmiddel som du kan benytte deg av når håndvask ikke er mulig.

Rengjør mobilen din

Mobilen vår er med oss til enhver tid og alle scroller en del i løpet av dagen – kanskje ekstra mye når man trenger å holde seg oppdatert på nyhetene. Når du skal rengjøre mobilen er det viktig å unngå all form for væske for å unngå at den blir ødelagt. Bruk gjerne en mikrofiberklut. Dersom din mobil har beskyttelsesplast/glass kan en våtserviett eller engangswipe (gjerne med innhold av alkohol) fungere fint.

Vask overflater som brukes hyppig eller deles av flere

I løpet av en dag er vi i kontakt med mange overflater, blant annet kjøkkenbenken, vasken, baderomsservanten, trykkplaten og skålen på toalettet. Dørhåndtak blir også mest sannsynlig hyppig brukt i løpet av en dag.

Alle disse trenger rengjøring, og det kan gjøres på følgende måte: Spray på rengjøringsmiddel på en mikrofiberklut eller direkte på området som skal vaskes. Vanlige rengjøringsmidler bidrar til å minske potensiell spredning av bakterier og virus. Rengjøringsmidler som desinfiserer kan også benyttes dersom det er ønskelig. Tørk deretter over med en ren mikrofiberklut.

Vask tekstiler og sengetøy

Dersom du mistenker smitte bør tekstiler og sengetøy vaskes. Ved å vaske på minst 60 grader vil tekstilene bli tilstrekkelig rene, ifølge Forskning.no.

Dersom det er personer i husstanden som er syke bør klær og sengetøy vaskes separat for å forebygge smitte til andre i husstanden. Ikke overdoser vaskemidlene - dette gir ikke renere vask. Husk å lese vaskelappen nøye før vask.

Andre gode råd fra Helsedirektoratet

For å redusere smitte i samfunnet har Helsedirektoratet satt i gang en nasjonal informasjonskampanje. Derfor ønsker vi også å legge til at papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene. Bruk albuekroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Følg oppdaterte helseråd på FHI.no. Ta ansvar, og ta vare på hverandre!