16.10.2023 | Felleskjøpet

Snøen kommer til ulike tider og mengder i vårt langstrakte land, men at den kommer er svært sannsynlig. Vær tidlig ute med research og innkjøp, da unngår du at alt er utsolgt når behovet oppstår, for det kommer som regel brått på.

Vi gir deg noen råd om hva du bør tenke på før du går til innkjøp.

Sjekkliste før du kjøper snøfreser

  • Hvor stort område skal du fjerne snø fra?
  • Er det mye helling eller variasjon i terrenget?
  • Er snøen som oftest fuktig, eller er den stort sett tørr og luftig?
  • Hvordan er underlaget? Er det belegningsstein, asfalt, singel eller for eksempel terrasse?
  • Har du god plass rundt deg?
  • Hva er budsjettet ditt?

Når du har svart på spørsmålene over kan søken etter den perfekte snøfreseren begynne.

Ett-trinns eller to-trinns snøfresere?

En ett-trinns snøfreser freser snøen inn og kaster den ut i én og samme vending og har ofte ingen fremdrift, altså den må dyttes. Dette er mindre snøfresere på små hjul, som egner seg til mindre områder.

To-trinns snøfresere er kraftigere og har mer kapasitet. Den har skovler som skyver snøen inn i maskinen før den føres til utkasterrøret. Disse freserne er ofte selvgående, slik at du slipper å dytte, i tillegg til at de er utstyrt med gir som gjør at du kan tilpasse farten.

To-trinns snøfresere har ofte flere justeringsmuligheter, og du få den presisjonen du ønsker ved å juster retningen på utkasterrøret og dybden på skjæret.

Snøfresere til ulike bruksområder

Finn en snøfreser som passer til ditt bruksområde.

Skal du frese et lite område som for eksempel foran inngangsdøra, en trang passasje eller terrassen, kommer du langt med en liten og smal hjuldreven en-trinns snøfreser.

Skal du frese innkjørsel og parkeringsplasser er to-trinns snøfresere med en kraftigere motor godt egnet. Disse har en arbeidsbredde på 50-70 cm. og fastmontert lys. I tillegg har de elektrisk start, noe som gjør kaldstart på vinteren enklere. Enkelte modeller har også oppvarmet håndtak, noe som kan være veldig godt å ha på kalde vinterdager. Dette er de mest vanlige og populære freserne.

Skal du frese et stort område bør du gå for de mer profesjonelle, større to-trinns snøfreserne. Disse har mer motorkraft, større arbeidsbredde og lengre kastelengde.

Enkelte maskiner kan leveres med tilleggsutstyr som «fingertip»-styring som gjør det lettere å snu freseren.

Skal du velge snøfreser med belter eller hjul?

Hjul er mest vanlig i Norge. De kommer lettere til på trange steder. Fresere på hjul er også lavere i pris og egner seg på is fordi du enkelt kan sette på kjetting. De er enklere å styre, men kan oppleves mindre stabile enn belter.

Snøfresere med hjul

Belter er mer skånsomt mot underlaget da de fordeler trykket mer. Disse snøfreserne kan klatre i trapper opp til terrasser og tar seg bedre frem i tung og hardpakket snø. Snøfreser på belter er mer stabile, men kan oppleves vanskeligere å styre.

Snøfresere med belter

Skal du velge freser med batteri, elektrisk eller bensin-drevet?

Om du velger batteri, elektrisk eller bensin-drevet snøfreser kommer an på område du skal frese. Er område lite og du har tilgang til utekontakt, da kan du bruke en elektrisk freser. Alternativet er batteri, da slipper du ledningen, men må passe på å ha ladet opp batteriet. Ved større områder eller områder som krever større kraft, så er absolutt bensindrevet snøfreser å anbefale.

Se vårt utvalg av snøfresere

Felleskjøpet tilbyr også service og reparasjon av din snøfreser.