Snøen kommer til forskjellige tider og i forskjellige mengder over vårt langstrakte land, men vi kan med svært stor sannsynlighet si at den kommer overalt. Ved å gjøre innkjøp tidlig kan du gjøre en prismessig god handel, du slipper dyre hasteinnkjøp og du er godt forberedt.

Hvordan velge riktig snøfreser?

Snøfresere kommer i en rekke modeller med forskjellige egenskaper, priser og til forskjellige bruksområder. Under er en sjekkliste som bør besvares før du går til innkjøp av snøfreser:

  • Hvor stort område skal du fjerne snø fra?
  • Er det mye helling eller variasjon i terrenget?
  • Er snøen ofte av det fuktige slaget, eller stort sett tørr og luftig?
  • Hvordan er underlaget (belegningsstein, asfalt, singel, terrasse)?
  • Har du god plass rundt deg?
  • Hva er budsjettet ditt?

Snøfreser til alle behov

Spørsmålene over er første skritt på veien mot valg av riktig snøfreser. Når det gleder areal og underlag, deler vi snøfresere inn i tre kategorier:

  • Små områder, opptil 100 kvm.
  • Middels områder, fra 100 til 250 kvm.
  • Store områder, fra 250 til 500 kvm.

Snøfresere kan videre deles inn i belte- og hjuldrevne, og en- og to-trinnsfres. Trinnene beskriver selve fresemekanismen, hvor en-trinns freser snøen inn og kaster den ut i én og samme vending. Hvis snøen bearbeides i maskinen før den føres til utkasterrøret, er det to-trinns. Sistnevnte er kraftigere maskiner med større kapasitet.

Snøfreser med belter eller hjul?

Fremdriften skjer med belter eller hjul. Hjul er mest vanlig, lavest i pris og egner seg på is da man enkelt kan sette på kjetting. Belter er mer skånsomt mot underlaget, kan klatre i trapper opp til terrasser og tar seg bedre frem i tung og hardpakket snø.

Små områder: I denne kategorien finner vi små, smale, hjuldrevne og lette en-trinns snøfresere med skovl i hardplast som er skånsom mot underlaget. De kommer som elektriske, batteridrevne og bensindrevne, og typiske bruksområder er foran inngangsdører, trange passasjer og terrasser.

Middels områder: Dette er den mest solgte kategorien av snøfresere. Her finner vi to-trinns snøfresere med kraftigere motor, arbeidsbredde på 50-70 cm. og lys. Disse er egnet for innkjørsler, parkeringsplasser og lignende. Oppvarmet håndtak og elektrisk start finnes som tilleggsfunksjoner, noe som gjør kaldstarten på vinteren enklere.

Store områder: Dette er mer profesjonelle to-trinns snøfresere med økning i størrelse, motorkraft, arbeidsbredde og pris. Disse kan leveres med ytterligere tilleggsutstyr som «fingertip»-styring for enklere snuoperasjoner.

Det finnes en snøfreser for alle. De fleste spørsmålene vi får er knyttet til underlag og plassbehov. Våre beste råd er å ha et aktivt og bevisst forhold til høydeinnstillinger på skovlen. Dette for å skåne underlag og maskin, samt planlegge hvor du vil at snøen skal havne til slutt. Juster utkasteren ned og flytt snøen steg for steg. Da unngår du å spre snø og singel til naboen eller kaste den i husveggen eller bilen.

Se vårt utvalg av snøfresere her 

Visste du at Felleskjøpet tilbyr service og reparasjon av din snøfreser? Les mer her.