Snøen kommer til ulike tider og mengder i vårt langstrakte land, men at den kommer er svært sannsynlig. Vær tidlig ute med research og innkjøp, da unngår du at alt er utsolgt når behovet oppstår, for det kommer som regel brått på.
Vi gir deg noen råd om hva du bør tenke på før du går til innkjøp.
Sjekkliste før du kjøper snøfreser
- Hvor stort område skal du fjerne snø fra?
- Er det mye helling eller variasjon i terrenget?
- Er snøen som oftest fuktig, eller er den stort sett tørr og luftig?
- Hvordan er underlaget? Er det belegningsstein, asfalt, singel eller for eksempel terrasse?
- Har du god plass rundt deg?
- Hva er budsjettet ditt?
Når du har svart på spørsmålene over kan søken etter den perfekte snøfreseren for deg begynne.
Batteridrevet eller bensin-drevetsnøfreser?
Batteridrevne snøfresere har blitt et populært valg og freserne har tatt markedet med storm. Har du et mindre område å frese og ønsker en stillegående og mer miljøvennlig freser, så kan en batteridrevet freser være riktig for deg. Et stort pluss er det også at denne typen fresere ikke krever motorservice og du slipper å bruke penger på drivstoff, men husk å lade opp batteriet.
Ved større eller kuperte områder som krever større kraft, så kan bensindrevet snøfreser være et godt valg. Bensindrevne snøfresere passer også godt ved tunge snøforhold.
Ett-trinns eller to-trinns snøfresere?
En ett-trinns snøfreser freser snøen inn og kaster den ut i én og samme vending og har ofte ingen fremdrift, altså den må dyttes. Dette er mindre snøfresere på små hjul, som egner seg til mindre områder.
To-trinns snøfresere er kraftigere og har mer kapasitet. Den har skovler som skyver snøen inn i maskinen før den føres til utkasterrøret. Disse freserne er ofte selvgående, slik at du slipper å dytte, i tillegg til at de er utstyrt med gir som gjør at du kan tilpasse farten.
To-trinns snøfresere har ofte flere justeringsmuligheter, og du få den presisjonen du ønsker ved å juster retningen på utkasterrøret og dybden på skjæret.
Skal du velge snøfreser med belter eller hjul?
Hjul er mest vanlig i Norge. De kommer lettere til på trange steder. Fresere på hjul er også lavere i pris og egner seg på is fordi du enkelt kan sette på kjetting. De er enklere å styre, men kan oppleves mindre stabile enn belter. Belter er mer skånsomt mot underlaget da de fordeler trykket mer. Disse snøfreserne kan klatre i trapper opp til terrasser og tar seg bedre frem i tung og hardpakket snø. Snøfreser på belter er mer stabile, men kan oppleves vanskeligere å styre.
Snøfresere med hjul
Snøfresere med belter
Snøfresere til ulike bruksområder
Finn en snøfreser som passer til ditt bruksområde.
Skal du frese et lite område som for eksempel foran inngangsdøra, en trang passasje eller terrassen, kommer du langt med en liten og smal hjuldreven en-trinns snøfreser.
Skal du frese innkjørsel og parkeringsplasser er to-trinns snøfresere med en kraftigere motor godt egnet. Disse har en arbeidsbredde på 50-70 cm. og fastmontert lys. I tillegg har de elektrisk start, noe som gjør kaldstart på vinteren enklere. Enkelte modeller har også oppvarmet håndtak, noe som kan være veldig godt å ha på kalde vinterdager. Dette er de mest vanlige og populære freserne.
Skal du frese et stort område bør du gå for de mer profesjonelle, større to-trinns snøfreserne. Disse har mer motorkraft, større arbeidsbredde og lengre kastelengde.
Enkelte maskiner kan leveres med tilleggsutstyr som «fingertip»-styring som gjør det lettere å snu freseren.
Trygt å kjøpe snøfreser hos Felleskjøpet
Hos Felleskjøpet hjelper vi deg ikke bare med å velge riktig snøfreser, vi monterer også din freser, helt gratis, hvis du kjøper snøfreser i våre butikker eller benytter deg av klikk og hent. Les om vår monteringsgaranti her.
Når behovet for service melder seg eller om du skulle være så uheldig å få problemer med snøfreseren, så tilbyr våre verksteder service og reparasjonstjenester. Ler mer om tjenesten her.