01.02.2024 | Felleskjøpet

Det finnes en rekke alternativer av oljer og smøremidler i det norske markedet, og det er ikke alltid så enkelt å finne oversikt over hva som skal benyttes hvor og når. I Felleskjøpets butikker er det en rekke produkter som er merket med vår logo. Det er produkter vi selv har vært med å utvikle eller har testet over tid for å sikre at det gir resultater som er av god nok kvalitet for våre kunder tilpasset de krevende forholdene vi har i vårt nordiske klima.

For oljer og smøremidler falt vårt valg på produsenten FUCHS. De har vært representert i det nordiske markedet siden 90-tallet, og har gjennom årene vist seg som en som forstår behovet vi har til denne type produkter i Norden. Inn til fabrikken kommer baseoljer og tilsetninger, og ut går ferdige oljeprodukter for bruk i motorer, girkasser, hydrauliske systemer, for å nevne noe. Produktene er under stadig utvikling med mål om å lage olje og smøremidler som er bedre og mer miljøvennlige, det vil si at oljefilmen må tåle mer – fortsatt til en fornuftig pris.

Langt samarbeid gir kvalitet i alle ledd


Samarbeidet mellom FUCHS og Felleskjøpet startet i 2001, og den som har vært vårt faste kontaktpunkt er selv bonde. En erfaring som også er god å ha med inn i samarbeidet. 

- Felleskjøpets oljer og smøremidler er utviklet og produsert for å passe i nordiske klimatiske forhold. Det er utprøvd og utviklet gjennom mange år og med det norske landbruket i fokus, får vi også produkter som er svært gode for forbruker, sier Korsmo.

Oljens oppgaver er først og fremst å

  • tette mellom stempelet og sylinder slik at ikke forbrenningsgasser lekker
  • lede varme bort fra mekaniske komponenter
  • motvirke koksdannelse på stempler og slamdannelse
  • sørge for at sot og forurensninger holder seg oppløst slik at det ikke blir belegg i motor
  • beskytte komponenter mot korrosjon

Hvilken smøreolje skal man velge?


– Det finnes mange alternative produkter på markedet i dag, men med så lang fartstid som vi nå har sammen, mener jeg at den kvaliteten som nå selges gjennom Felleskjøpet er det beste enten det er sagkjedeolje til motorsagen man skal ha, eller olje for å smøre deler til traktoren. Det finnes selvsagt egne oljer for John Deere som bør brukes i garantitiden for disse maskinene, men for både bonde, anleggsarbeider og forbruker, så handler det om å finne det smøremiddelet eller den oljen som passer best for sitt bruk – og det har Felleskjøpet i sitt sortiment, sier Thorsten Korsmo, som jobber som key account manager i FUCHS Norge.

Nedenfor har vi satt opp en oversikt over de viktigste fordelene og bruksområdene til de forskjellige oljene:

Helsyntetisk motorolje:

Fordeler:
Dette er vårt topp-produkt for person og varebil, helsyntetisk kvalitetsolje for både bensin- og dieseldrevne kjøretøy. Gir leggere kaldstart og har et lavere oljeforbruk. 

Bruksområde:

Høykvalitets motorolje med gode drivstoffbesparende egenskaper. Til moderne person- og varebiler med eller uten utvidede serviceintervaller. Spesielt utviklet for biler med eksosrensing og turbolader.

Hypogearolje:

Fordeler: En prisgunstig girolje med et meget bredt bruksområde. Gir god beskyttelse mot slitasje, høy termisk stabilitet.

Bruksområde:  Anbefales for manuelle girkasser, aksler og navreduksjoner.

Kombiolje:

Fordeler:
En universalolje for motorer, manuelle girkasser, våte bremser og hydraulikk i traktorer og andre landbruksmaskiner. 

Bruksområde:
Prisgunstig olje med bredt bruksområde. Kan brukes i de fleste landbruksmaskiner og girkasser.

Motorolje:

Fordeler: Denne oljen er rimelig, er av mineralsk olje og god kvalitet og har de mest aktuelle godkjennelsene.

Bruksområde: Dette er en mineralsk motorolje velegnet for bensin- og dieselmotorer med eller uten turbo i person- og varebiler. Oljen er velegnet for eldre kjøretøy.

Sagkjedeolje:

Fordeler:
Utviklet for sagkjeder, reduserer slitasje og forlenger levetiden på kjedet. Prisgusntig!

Bruksområde: Sagkjedeolje utviklet for helårsbruk. God smøreevne og klebeevne. Anbefales til felle- og kappsager i skogsmaskiner og motorsager.

Hydraulikkolje:

Fordeler:
Høy kvalitets delsyntetisk olje som gir lettere kaldstart og gode egenskaper for motorer som benyttes i lave temperaturer. Gir lengre levetid på maskinen. 

Bruksområde:
Anbefales for landbruksmaskiner og anleggsmaskiner. Gir meget god slitasjebeskyttelse og har gode lavtemperaturegenskaper.

1 liter sagkjedeolje eller et helt fat?

Olje og en rekke industrielle smøremidler fås nå i våre butikker i alt fra 1-liters flasker til kanner og fat.

- Felleskjøpet leverer i de kvanta som dekker kundens behov, og det er ikke alt som finnes på lager naturligvis, men samarbeidet vårt gjør at leveringstiden er så kort som mulig, sier Korsmo.

Bærekraftig produksjon i fokus

For Felleskjøpet er det viktig at leverandøren også har en høy standard på bærekraft i utviklingen av produktene.

-At de har tenkt bærekraft gjennom hele prosessen i forbindelse med byggingen det nye produksjonsanlegget, og at de har et sterkt fokus på å redusere utslipp er viktig som samarbeidspartner av Felleskjøpet. At de også benytter batteridrevne lastebiler til transport som et eksempel, harmonerer jo godt med vår visjon om å ta vare på jorda, dyra og framtida. Dette i tillegg til at vi ønsker de beste produktene for våre kunder, gjorde valget trygt for oss, sier Trude Maurset Høgheim, nasjonal kategorisjef detaljhandel i Felleskjøpet.

Beskrivelse av oljens egenskaper:

Viskositet

Oljens flytegenskaper er svært viktige av flere grunner. Den må ikke bli for tykk når det er kaldt. Da kan det oppstå skader i motoren, fordi oljen ikke kommer ut til der den skal smøre.

Den skal helst være så tykkelsesstabil som mulig gjennom hele temperaturområdet, men ikke så tynn at det går ut over smøreevnen. En tynn olje gir mindre friksjon og lavere drivstofforbruk.

Oljens flytegenskaper oppgis etter en standard som heter SAE J 300, for eksempel 5W-30 eller 15W-40. Det første tallet sier noe om oljens lavtemperaturegenskaper, både i forhold til tykkelse, men også pumpbarhet. Det andre tallet i betegnelsen, eksempelvis 30, forteller hvordan noe om oljens tykkelse ved 100 grader. Enkelt kan en si at det første tallet sier noe om oljens egenskaper ved oppstart og det andre om egenskapene under drift.

Tilsetningsstoffer

Selv den beste oljen klarer ikke jobben i motoren alene. Derfor består en god del av den oljen som helles på motoren av ulike tilsetningsstoffer. Her er noen av dem:

Antiskum – De fleste oljene har en silikonbasert tilsetning for å redusere skumdannelse. Slike silisiumoksider har lav overflatespenning som bryter ned overflatehinnen i oljebobler.

Antioksidanter – Motvirker oksideringsprosessen som oppstår når oljen utsettes for blant annet høy temperatur. Gir oljen lengre levetid

Antislitasje – Oljefilmforsterkende stoffer som for eksempel sinkforbindelser legger seg som en slags siste skanse på metallflater for å forhindre metall mot metallkontakt

Detergenter (rensemidler) – Motvirker dannelse av koks og belegg og er spesielt viktig i dieselmotorer.

Dispergenter (oppløsere) – Holder sot og forurensninger oppløst i oljen så de kan tas av oljefilteret og tappes ut med den brukte oljen.

Viskositetsforbedrere – Brukes i både mineralske og syntetiske oljer for å gjøre oljen mer tykkelsesstabil ved temperaturendringer. Helt nødvendig for at en skal kunne bruke hydraulikkoljer og motoroljer i streng kulde. Dette er polymerer som har en fortykkende effekt på oljen ved høye temperaturer og det motsatte ved lave temperaturer.