Hagesesongen starter til forskjellige tider i vårt langstrakte land, men for å lykkes med sesongen er det lurt å starte allerede på senvinteren. Da kan man rydde, planlegge vårens og sommerens hageprosjekter, og begynne i det små med beskjæring av planter og trær.

Hvorfor beskjære?

Det er mye forskning og mange meninger om det perfekte tidspunktet for beskjæring. Aller viktigst er det å sette av tid, slik at jobben faktisk blir gjort. Den største feilen er å ikke gjøre noe som helst. Beskjæring gjør man for å:

  • Holde vekster nede
  • Forme og tilpasse vekst
  • Styrke planten samt øke skudd og avlinger
  • Fjerne døde og uønskede tilvekster

Alle planter jobber for å opprettholde et bestemt forhold fra rot til skudd. Beskjæring vil derfor føre til kraftig gjenvekst etter hvert som planten forsøker å gjenopprette balansen. Reduksjon av enten røtter eller skudd vil føre til redusert vekst inntil balansen er gjenopprettet.

Når skal man beskjære?

Her er våre eksperters tips til beskjæring i ulike årstider:

Vår - busker og trær som bærer blader og som blomstrer om sommeren, men ikke beskjær for mye hvis vekstperioden er i gang. Nå kan også frukttrær beskjæres.

Sommer – busker og trær med mye sevje – en næringsrik væske som finnes i de ytre delene av veden hos trær og busker. Beskjæring gjøres etter at planten har vokst fra seg på våren.

Høst - Stort sett alle friske busker, planter og trær beskjæres.

Vinter - Nå kan trær med barnåler beskjæres. Roser kan også beskjæres på senvinteren, før de begynner å vokse.

Hvordan skal man beskjære?

Her kan du forholde deg til fem enkle beskjæringstips:

  1. Fjern døde, skadde eller tynne grener som ikke har båret blomster eller frukter. Dette kan gjøres fortløpende gjennom hele året.
  2. Klipp ca. 0,5 cm. over nytt skudd.
  3. Grenene skal vokse utover, ikke innover eller på kryss.
  4. Bruk ALLTID skarp redskap.
  5. Ikke beskjær frukttrær for hardt. Det fører til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp, og som det ikke blir blomster eller frukt av.

Hva trenger man av redskap?

For grener under 20 mm. tykkelse er det praktisk med en liten beskjæringssaks, og gjerne en med såkalt utveksling som betyr større åpning og mer kraft. Disse saksene er beregnet på små grener og kvister, samt forming av trær og busker.

For grener over 20 mm. tykkelse trenger man større verktøy, som rydningssaks. Velg en med utveksling, da dette kan være tungt arbeid.

For beskjæring høyt oppe eller langt nede er en multikutter med teleskopskaft egnet. Til forming og rydding er hekksaks og øks nyttig. I tillegg finnes det smarte og praktiske redskaper til ulike behov.