23.10.2014 | Felleskjøpet

Når starter egentlig hagesesongen?

Dette er det delte meninger om, men i de fleste tilfeller er lurt å starte allerede på senvinteren. Da kan man rydde, planlegge vårens og sommerens hageprosjekter og begynne i det små med beskjæring av planter og trær.

Det er mye forskning og meninger om det perfekte tidspunktet for denne type beskjæring. For hobbygartnere er det viktigst at man gjør det når man har tid, slik at jobben faktisk blir gjort. Den største feilen man kan gjøre er å ikke gjøre noe som helst.

Fokuser på noen planter

Busker og andre buskvekster som blomstrer om sommeren skal helst beskjæres sen vinter eller tidlig vår – alt etter hvor i landet du bor. Det samme gjelder med frukttrær. Kom i gang når våren så smått er i anmarsj, men i god tid før blomstring. Det samme rådet gjelder for roser. Finn frem hagesaksen og beskjær dem på senvinteren, før de begynner å vokse. Døde eller syke grener bør fjernes så fort som mulig, uansett årstid.

Hva skal beskjæres?

Mange hageeiere sliter med å vite hva som faktisk bør og skal beskjæres. Alle planter jobber for å opprettholde et bestemt forhold fra rot til skudd. Beskjæring av skudd vil derfor føre til kraftig gjenvekst etter hvert som planten forsøker å gjenopprette balansen. Reduksjon av enten røtter eller skudd vil føre til redusert vekst inntil balansen er gjenopprettet.

Noen enkle beskjæringstips:

  • Klipp av tynne, svake grener som ikke har båret blomster eller frukter. Disse er ofte å finne på skyggefulle deler av plantens nedre eller midtre del. Ved å fjerne disse vil planten oppmuntres til vekst i resten av planten.
  • Alle grener som krysser hverandre, gnager mot hverandre og skader hverandre skal beskjæres slik at planten får et godt og sterkt rammeverk for videre struktur. Dette er spesielt viktig for trær, og særlig for epletrær.
  • Ikke kutt grenen for tett inntil festet.
  • Ikke beskjær frukttrær for hardt. Det fører til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp, og som det ikke blir blomster eller frukt av.