Du har kanskje hørt om bokashi-metoden en eller annen gang det siste året? Det er en japansk metode for kompostering der matavfallet fermenterer eller gjærer i en kompostbøtte for bokashi i romtemperatur. Deretter graves innholdet ned i pallekarmer, potter eller bed, og forvandles til fantastisk jord på null komma niks.
Slik kommer du i gang med bokashi-metoden:
- Kjøp en kompostbøtte med lokk.
- Begynn med å strø litt kompoststrø i bunnen av bøtta.
- Fyll deretter på med matavfallet ditt. Jo mer finfordelt, jo raskere går prosessen.
- Strø over bokashistrø hver gang du fyller på bøtta med matavfall – 2 spiseskjeer per liter matavfall. Litt mer dersom du komposterer proteinrik mat.
- Press hele tiden sammen innholdet for å få vekk luft i beholderen.
- Vær nøye med å ha lokket stengt til enhver tid. Metoden fungerer bedre om beholderen er helt lufttett.
- Når bøtta er full, setter du den til side og lar innholdet ettergjære i to uker eller mer. Jo varmere, jo bedre, men ikke i direkte sollys eller over 40 grader. Etter de to første ukene kan du sette vekk kompostbøtta i kjelleren eller garasjen – da er innholdet fermentert.
Kompostlaken blir til fantastisk flytende plantenæring
Samtidig som du fyller bøtta med matavfall, er det viktig at du tømmer den for væsken som oppstår nederst i beholderen. Dette kan du gjøre 2–3 ganger i uken. Delvis for at innholdet ikke skal bli for vått, men også fordi laken som dannes i bokashi-metoden er perfekt flytende næring til vekstene dine.
Væsken holder et døgn i romtemperatur eller en uke i kjøleskapet. Den kan lage litt lukt når du bruker den på vekstene dine, men lukten forsvinner etter kort tid. Vær nøye med å spe ut næringsløsningen ordentlig – 1:100 for vanning, 1:20 eller 1:50 for busker og trær utendørs, og 1:1000 for såfrø som er sårbare for for mye næring.
Grav ned komposten i bed, pallekarmer eller potter
Når matavfallet har fått stå å gjære i romtemperatur i minst to uker, er innholdet fermentert. Næringen og energien fra matrestene har blitt bevart, og dessuten frigjøres verken karbondioksid eller metan i bokashi-metoden, slik det gjør ved en tradisjonell kompost.
Du kan grave ned innholdet fra kompostbøtta når som helst i løpet av sesongen, så lenge jorden kan brukes. Det aller beste er å grave ned matavfallet når du skal plante. De første to ukene er bokashi-avfallet surt og skal helst ikke komme til vekstenes røtter.
Beskytt mot rotter og fugler med jord og vekstduk
For å slippe å støte på rotter og fugler i pallekarmer og bed, er det først og fremst viktig at du alltid har 10–30 centimeter med plantejord over matavfallet du har gravd ned. Dekk gjerne til vekstene med en vekstduk, slik at ikke dyrene kommer til og kan grave opp avfallet.