16.05.2022 | Felleskjøpet

De største farene for bier om vinteren, er sur vind og mangel på mat. Et insekthotell fungerer som beskyttelse mot den kalde vinden, og gir dem dermed en bedre sjanse til å overvintre.

Hjelp biene med å overleve

Mange insekter lever i tørre trestokker og stubber. I skogbruket i dag hogges trær når de er ferdige med ungdomsveksten, lenge før de når maksimal størrelse. Dermed fjernes mye av livsgrunnlaget for de artene av lav, mose og insekter som bare kan leve på eller i, store eller gamle trær. Dette fører til at det blir færre insekter da en av utfordringene er at de ikke har noe sted de kan legge egg. Ved å henge opp et insekthotell i hagen eller på balkong i boligstrøk, legger du til rette for insekter ved å gi dem husly til overlevelse, samtidig bidrar du til å opprettholde vårt biologiske mangfold.

Plassering av insekthotellet

For å best mulig hjelpe biene, er det viktig at du tar hensyn til plasseringen av insekthotellet i hagen. Finn derfor et egnet sted som er litt beskyttet, gjerne ved siden av blomstrende planter eller trær slik at de lett kan finne veien dit. Bienes favorittplanter er for eksempel lavendel, solsikke, bærbusker og kryddersalvie. Hvis det også finnes vann i nærheten av hotellet, er det et ekstra pluss for biene.

Plasser insekthotellet cirka 1-2,5 meter over bakken og vri det mot øst slik at biene får varm morgensol å kose seg i om morgenen. Har du også mulighet til å henge det et sted som forblir frostfritt, øker sjansene for å redde biene ytterligere.

Hvem bor på insekthoteller?

Insekthotellet har flere rom med forskjellige rørformede hull som passer til insekter i forskjellige størrelser. Hullene kan være alt fra 1 mm til 1 cm i diameter, og de er ikke bare populære blant bier, for vi finner ofte både sommerfugler, humler og marihøner i samme hotell.