16.01.2020 | Felleskjøpet

Riktig og enkel mating av småfuglene


1 Viktig tidspunkt
. Du kan mate fuglene hele året, men det er særlig nyttig fra og med senhøsten til og med mars–april. I hekkeperioden kan du fôre litt mer forsiktig. Studier tyder på at for eksempel blåmeis som har tilgang til fuglebrett, feilvurderer matmengdene. Dermed legger de flere egg enn vanlig, og det blir vanskeligere for fugleungene å klare seg.

 

2 Bedre uten skall. Bor du på et tettsted, bør du velge rene frø, som for eksempel solsikkefrø uten skall. Dermed slipper du mye søl og avfall. I mer landlige områder er det derimot lurt å bruke villfuglfrø, som blant annet er populært blant gulspurver som liker kornblandinger.

 

3 Populær mat. Mange fugler spiser seg opp for å forberede seg på å flytte til varmere strøk. Dette gjelder for eksempel hagesangere og munker, som ellers er typiske insektspisere, men som akkurat nå foretrekker masse frukt og bær. Også for de som blir værende når kulden kommer, er epler et ekstra godt tilskudd. Hvis du kjenner noen som selger epler, kan du spørre om de har epler som har blitt dårlige, og legge dem ut i hagen. Har du blåbær som har ligget lenge i fryseren og blitt litt dårlige, fungerer de utmerket som fuglemat, de også.

 

TILGANG TIL VANN:

Fugler trenger tilgang til rent vann året rundt. Men ikke prøv å hindre vannet i å fryse ved å ha i matolje. Fuglene vil gjerne bade i vannet, men får de olje på fjærene, isolerer de dårlig og fuglene kan fryse i hjel.