02.07.2019 | Felleskjøpet

1. Grønnsaker er næringskrevende

Grønnsaker er mer næringskrevende enn for eksempel stauder og busker, og derfor trenger de jord med mye organisk materiale og god struktur slik at røttene lett kan vokse og ta opp næring. Som for eksempel Felleskjøpets kompostert plantejord. Både pallekarmer og grønnsaksbed trenger ekstra næringstilskudd for at resultatet skal bli godt og plantene trives.

2. Bland sammen en god jord

Du kan kjøpe materiale i sekker og blande sammen en god jord. Da kan du gjerne bruke plantejord, bark og kugjødsel. Tilfør organisk materiale til jorden regelmessig, gjerne i form av gressklipp, løv og kompost. Alle plantejordtypene som selges i sekker, inneholder mest torv. De er alltid tilsatt næringsstoffer, for eksempel hønsegjødsel, kalk og næringssalter som går under navnet NPK (nitrogen, fosfor og kalium).

3. Kontroller jorden

Hvis du vil vite om du har fått til en god jordblanding, kan du ta en neve jord i hendene og forme den som en tennisball. Sprett den deretter et par ganger i hånden. Tåler ballen et par sprett før den faller fra hverandre, vet du at du har en god jord som ikke er for hard og ikke for porøs.

Jordtipset

Prisforskjellen mellom billig og dyr plantejord skyldes først og fremst at de dyrere inneholder mer næring. Det kan være lurt å bruke mer næringsrik jord hvis du planter i pallekarm, fordi da kan det gå lengre tid før du trenger å tilføre ny næring. En jord med god struktur skal føles kornete og ikke ha for stor grad av finfordelt materiale.