24.03.2023 | Felleskjøpet

Å velge torvfri jord kan, i tillegg til å være bra for miljøet, også være bra for plantene dine. Kategorisjef Hilde Aronsen i Felleskjøpet forklarer:

– Vi har lenge jobbet tett med våre produsenter for å finne de beste løsningene som kan erstatte den egenskapen torv har; Det å gjøre jorden luftig og porøs, og samtidig med gode fuktighetsbevarende egenskaper.

– Torvfri jord er laget av alternative materialer som kompost, hageavfall og bark, og er like næringsrik som torvjord, og brukes på samme måte. Den bedrer drenering og lufting, og gir gode vekstforhold for plantenes røtter. I tillegg til å forhindre overvanning og råte i rotsystemet, som begge deler skader plantene dine.

Sirkulærøkonomi i praksis

Det har vært en utfordring å finne gode alternativer til torv. Men etter flere års forskning har dette endret seg. Nå er det flere fullgode erstatninger å velge mellom.

– Dette er sirkulærøkonomi i praksis. Felleskjøpet er bondens selskap, og i jakten på torverstatninger har det vært viktig å tenke smart og utnytte råvarene vi allerede besitter i landbruket og tilknyttede næringer. I 2017 hadde vi den første torvfrie jorden i salg, og på sikt planlegger vi å fase ut alle produkter med torv. Hageavfall, bark, gjødsel og annet restavfall som kornavrens bidrar til en mer bærekraftig produksjon over hele linja, legger Aronsen til.

Mange valgmuligheter

I Felleskjøpet fører vi flere gode helt eller delvis torvfri alternativer.

Plantejord med halvparten kompost og halvparten torv. Laget i Norge av norske råvarer, tilsatt natur- og mineralgjødsel, sand og kalk. Blandingen gir struktur og god evne til å holde på vann og næring, noen som gir en jevnere rotutvikling. Den kan brukes i hele hagen, til potter, bed, drivhus og til grønnsakshagen. Den er et godt alternativ dersom du ønsker en allsidig og næringsrik jord som har mange bruksområder.

Jordblandinger med andre materialer

Det finnes også torvfri jordblandinger som er laget av andre organiske materialer som kompostert hageavfall, kyllinggjødsel, sagflis og lignende. Disse jordblandingene kan ha forskjellige egenskaper og næringsstoffer avhengig av hva de er laget av, og kan være et godt alternativ for spesifikke plantebehov.

Kompostjord

Kompostjord er en type torvfri jord som er laget av kompostert hagebark. Denne jordtypen er rik på næringsstoffer og kan bidra til å øke jordens fruktbarhet. Kompostjord kan også være en rimeligere alternativ enn andre typer torvfri jord. Les om kompostering her.

Torvfritt

Felleskjøpets torvfri alternativer er 100% torvfri jord som består av komposterte norske råvarer og er fremstilt og pakket i Norge.

Egenkompostert jord

Hvis du ønsker å være mer miljøbevisst og har mulighet til å lage din egen kompost, kan du også velge å lage din egen torvfri jord ved å kompostere matavfall og hageavfall. Dette er en enkel måte å redusere avfall og produsere næringsrik jord til hagen din.

Hvordan se at jorden er torvfri

For å sikre at du velger torvfri jord til hagen din, kan du begynne med å lese etikettene på jordposer og se etter torvfrie alternativer. Eller kontakte våre eksperter hos Felleskjøpet der du bor.

– Velg torvfri jord for en mer bærekraftig hage og en bedre fremtid for planeten vår, avslutter Aronsen.