28.02.2023 | Felleskjøpet

Vi blir stadig mer miljøbevisste og opptatt av å ta bærekraftige valg. Visste du at du kan bidra positivt til miljøet ved å gjøre noen beviste valg i hagen din? Vi forteller deg hvordan.

1. Plant smart

Velg lokale plantearter og så plantene selv, for på den måten bidrar du til mindre produksjon og transport. Velg varige planter fremfor sesongblomster som kastes når sommeren er over. Stauder og prydgress egner seg ypperlig til potter. Disse fryser om høsten og kommer tilbake på våren. Stauder kan også deles og plantes et annet sted i hagen. Knoller, som georginer og pelargonia varer lenge. Disse blomstrer hele sommeren og på høsten tar man de opp, for å så legge de ut igjen til neste sesong.  

Tips! Bidra til mindre vannforbruk ved å plante blomster som krever mye vann i et fuktig område av hagen. Plant også gjerne i skyggen, eller under trær. Men da må du sørge for å velge planter som tåler mindre sollys. Flytt pottene dine i skyggen når det er som varmest.

2. Bruk riktig jord

Velg jord med kompost som er helt eller delvis torvfri, da gjør du miljøet og plantene dine en tjeneste. Torvfri jord med kompost er gjenbruk av naturens ressurser og gir dessuten mer næring til plantene dine. Ved å velge denne type jord lar du torven forbli i sitt rette element hvor den utgjør en viktig miljøfunksjon.

3. Velg organisk gjødsel

Organisk gjødsel er sammensatt av naturlige stoffer, rett og slett gjenbruk av naturens ressurser. Dette bidrar til bedre jordstruktur og økt mikroliv. Du trenger ikke vann for at det skal løse seg opp, du kan bruke det når som helst og trenger ikke bekymre deg for avrenning av gjødsel ut i vann eller vassdrag. Du kan kjøpe ferdig gjødsel eller gjenbruke hageavfallet ditt.

4. Ta vare på hageavfallet

Istedenfor å kaste mat- og hageavfallet ditt, eller frakte det til et avfallsdeponi kan du gjenbruke avfallet og gjøre det om til næringsrik jord og gjødsel. Vinn-vinn for både lommeboken og miljøet. Les mer om hvordan du lager din egen kompost her.

Tips! Du kan også bruke hageavfallet ditt rett i busker, bedd og under hekk, det gir næring til jorden når det brytes ned og forebygger ugress.

5. Unngå skadelig kjemikalier

Begrens bruken av skadelige kjemikaler som plantevernmidler og ugressmidler i hagen. Det er bedre for plantene, insektene og oss. Det beste er å luke ugresset som kommer.

6. Ta vare på regnvannet

Spar vann ved å samle opp regnvann i regnvannstønner og bruk det til å vanne i hagen. Naturlig og gratis vann til plantene, og dessuten en nyttig vannbuffer i tørkeperioder.

7.Ta vare på insektene

Insekter som bier og humler er viktige for oss mennesker og vårt økosystem. 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av pollinering, og det er derfor viktig å ta vare på insektene. Plant gjerne mange blomster og vekster i hagen som tiltrekker bier og humler. Les mer om bievennlig hage her.

8. Dyrk selv

Dyrk dine egne grønnsaker, frukt og bær i hagen. Du blir selvberget, sparer tid og penger i butikken, men det viktigste er kanskje at du bidrar til å redusere produksjon og transport.

Hva er fordelene med en klimavennlig hage?

Så, hvorfor er det så viktig med en klimavennlig hage? I det store bildet er det kanskje lite, men mange små forskjeller utgjør til slutt en stor forskjell. Ved å gjøre disse grepene er du med på å bidra mindre produksjon og transport, du reduserer vannforbruket, gjenbruker og fører tilbake til naturen og ta vare på våre viktige insekter.