En god jord er grunnlaget for planting og plantenæring i hagen. Valget av jord har stor betydning for dyrkingen. Om planter og trær trives og har det bra, avhenger vanligvis av hva slags jord de står i. Sats på jord av høy kvalitet – det betyr alt for å lykkes i hagen. Forskjellige planter vil ha forskjellige typer jord. Vil du ha en bugnende hage, er det best å bruke et næringsriktig og variert utvalg av jord. Her har du flere forskjellige typer å velge mellom, for eksempel plantejordhagejordblomsterjord og spesialjord.

All jord som selges i sekker, er torvbasert. Torv er en lokal råvare som egner seg godt som råvare for jord. De fleste jordtyper består av en blanding av forskjellige torvtyper og tilsetningsstoffer som bidrar med forskjellige egenskaper.

Forskjellige jordtyper

Green Viking Premium blomsterjord er beregnet til krukker og bed. Den har optimaliserte fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper slik at alle kan lykkes blomster og planter.  Det oppnås god vekst med kraftig bladverk og store blomster med kun vanning. Egnet til økologisk dyrking. 

Felleskjøpet kompostert plantejord er den beste jorden til krukker og bed både inne og ute. En luftig og næringsrik jord med god vannkapasitet som passer til de fleste typer planter.

Green Viking grønnsaksjord er jord tilpasset dyrking av grønnsaker. Den er fin til drivhus og pallekarmer og er laget av kun naturlige råvarer.

Green Viking rhododendronjord passer til alle surjordsplanter som hortensia, azalea, blåbær og ulike typer lyng. Brukes til nyplanting og vedlikehold av etablerte planter som trives i sur jord. Med en porøs struktur holder jorda godt på fuktigheten. Rhododendron og andre surjordsplanter krever en fuktighetsbevarende jord med høyt muldinnhold og lav pH-verdi for å utvikle seg ordentlig og blomstre rikelig. Rhododendronjorden er utviklet med tanke på de spesifikke behovene til disse plantene og er en relativt grov torvbarkblanding som gir god struktur.

Jordforbedring

Som jordforbedring til plen, til planter og i hagebed kan du tilføre strukturbyggende materialer som muld, torv, flis, grus eller kompost og næring i form av gjødsel. For at jorden din skal bli god, må du vite hvordan den har det. Grav, vann og luke for å gjøre deg godt kjent med jorden i hagen! Hagejord kan grovinndeles i tre typer: leirjord, sandjord og muldjord.

– Du kan forbedre kvaliteten på en leirjord og gi den mer struktur ved å blande den med kugjødseltoppbark,naturtorv eller veksttorv.

 Sandjord inneholder ikke så mye næring. Den kan blandes med kugjødsel og toppbark for å holde bedre på vannet og få et bedre næringsinnhold.

Muldjord holder godt på næring og vann, samtidig som den er lett og luftig med god struktur. For å få en optimal jordblanding kan du tilføre Felleskjøpets hagejord.  

Tips!

Hvis du vil vite om du har fått til en god jordblanding, kan du ta en neve jord i hendene og forme den som en tennisball. Sprett den deretter et par ganger i hånden. Tåler ballen et par sprett før den faller fra hverandre, vet du at du har en god jord som ikke er for hard og ikke for porøs.