I mange år hadde de snakka om å begynne med kylling- eller eggproduksjon. Solbjørg var sjukmeldt etter å ha jobba 30 år som nattevakt i helsesektoren, og Arnstein hadde alltid hatt hobbyhøner ved siden av jobben i Verdal fengsel. Da Nortura ønska seg flere eggprodusenter og lokka med avtaletillegg, slo de til. Åtte måneder etter de hadde bestemt seg, og etter 11 millioner kroner i investeringer i hus, innredninger og unghøner, kunne de flytte inn i nytt egghus, 8. november i fjor. Småbrukets dyrkajord er forpakta bort, og de har avtale med forpakteren om spredning av hønsegjødsla.
Rene egg og gode råd
– Hønene har det bra, strøet er tørt og vi har fått gode råd fra deg om fôrskifter i forhold til fôrforbruk, eggvekter og vekta på dyra, svarer Solbjørg, når hun får komplimenter for reine og fine egg fra Ole Petter Riis. Salgs- og fagkonsulenten fra Felleskjøpet på Steinkjer er også korn- og kyllingbonde, og han har fulgt produksjonen siden planlegging og innflytting i fjor. Da stilte han opp som sykevikar for Arnstein, som da hadde nyoperert skulder.
Godt miljø med flere nystartere
Solbjørg framhever det gode miljøet hos de fem som har starta samtidig og de fem etablerte eggprodusentene i Stjørdal. I tillegg er det etablert to oppavlsfjøs i bygda. – Det er alltid noen å spørre, og vi har det trivelig og sosialt. Vi har snakket om felles lunsj en gang i måneden, og det skal vi få til, sier Solbjørg, som nettopp hadde vært på foredrag med utviklingssjef Franciska Steinhoff i Felleskjøpet Fôrutvikling på et møte hos Nortura i Verdal.
Lengre innsett krever endret fôring
– Lohmann har byttet hybrid, innsetta blir lengre, fôringa må endres for å tilpasse hønene til den nye strategien og det må vi starte med tidlig, allerede under oppdrett og til unghønene, sier Ole Petter Riis.
Solbjørg er usikker på om de skal gå for 78 eller 88 uker i det første innsettet, men det må de snart avgjøre for å få bestilt nye unghøner i tide.
– Det er lite tall etter 80 uker å basere seg på, så det er mulig at vi venter til det neste innsettet med å ha hønene lenger, sier Solbjørg. Hun diskuterer eggvekter og overgangen fra Kromat Verp 2S til Kromat Verp 3S med Ole Petter. Skiftet er aktuelt mellom 40 og 45 uker, og fôrvalget avhenger av eggvekt, hønenes levendevekt og fôropptak. Dette er det viktig å følge med på helt fra start, understreker han.
Fra oppdretter Bjarne Martin Lyngstad i Nidaros Egg har Solbjørg fått bekrefta at flokken oppfører seg normalt og at dødeligheten er lav.
Bratt læringskurve
Mye er nytt for de ferske eggprodusentene, som gikk Norturas Fjørfeskole med to todagers samlinger i fjor høst.
– Det har tatt tid å få et forhold til verdiene i PCen som styrer fôring og ventilasjon, sier Solbjørg. Arnstein observerer at mer strø og litt mindre lys i enden av aviaret gir flere gulvegg der, og at nysgjerrige høner er utsatt for å sette seg fast under eggbåndet og aviaret, og etter det havna i sykebingen eller i statistikken. Arnstein måtte på Felleskjøpet for å kjøpe strøapparat i vinter for å sikre at lastebilen fra Nortura klarte bakken opp til det nye egghuset hver mandag, og de ferske eggprodusentene er ellers spente på gjennomføring av full vask og desinfeksjon av egghuset for første gang etter første innsett. Ole Petter svarer på spørsmål og deler kunnskap fra egen drift og fra foredrag han har holdt om temaet på mange produsentmøter. Her viser vi til Felleskjøpets brosjyre om vask og desinfeksjon på felleskjopet.no.
TRIVSELTILTAK: – Jeg gir dem Kromat Strøkorn. Det er populært. Da blir det som naturlig matsøk, samtidig som det er bra for strøet når de sparker i det, sier Solbjørg, som også bruker Peckstone og tomme Peckstonefat og biter av gamle eggbånd for å skape aktivitet. – Fjørdrakta til hønene er fin til å være 47 uker, og det er en veldig god lyd i fjøset, som tyder på god trivsel, sier Ole Petter.
ÆRBESKÆR: Arnstein Kulseth titulerer seg som dreng på deltid, og ble veldig glad for å få ny lue av Ole Petter.