13.10.2021 | Marianne Blindheim Eriksen / Foto: Michael Johnsen/Mikedrop

-Når jeg driver stall som vi gjør her i Stall Gullik med over 50 hester som er aktive konkurransehester, så kan vi ikke ta noen sjanser med hva de spiser. Jeg kjøper alt fôret til hestene våre fra Felleskjøpet fordi det er full kontroll på produksjonen her i Norge – noe som gjør meg trygg blant annet i forhold til doping. Nå vet vi med sikkerhet hva hestene får i seg, sier Geir Gulliksen, sprangrytter og eier av Stall Gullik.

Grovfôr og kraftfôr må samsvare


Hest har vært Gulliksens lidenskap hele livet og hele familien er engasjert i stallen når vi er innom. Det vil si, datteren Victoria er i Belgia for å konkurrere, men den like aktive sønnen Johan står og klapper hesten sin i boksen rett ved siden av oss, og kona Elisabeth rengjør boksen på motsatt side. Stall Gullik er en familiebedrift.


-Fôret fra Felleskjøpet har vi brukt i en årrekke og det har alltid vært bra. Hestene ser godt ut og de spiser godt, altså de liker maten godt. Hester kan bli matleie, men det har vi aldri sett med Champion som vi bruker. I tillegg må man huske på at man må kjøpe fôr som er tilpasset det grovfôret hesten spiser. Som eksempel er engelsk kraftfôr tilpasset engelsk grovfôr, mens norsk kraftfôr er tilpasset norsk grovfôr. Det må henge sammen for å sikre at vi setter sammen en riktig meny for hestene, sier Geir.

Hvordan velge riktig fôr til hesten


-Om hesten har litt mye energi vil vi gi den Betfiber for at den skal roe seg litt ned og dermed blir den lettere å håndtere og å ri. Om hesten derimot er litt lat og trenger mer energi, så får den ekstra med litt Gull og eventuelt havre, sier Geir.

Hvordan fôre hesten under stevne


Geir og barna har deltatt i NM, VM og OL i en årrekke og vi er alle blant verdens beste. Hesten er arbeidsverktøyet og de følges opp på detaljnivå. Når de har med hestene ut på stevne er det også fokus på riktig fôring for å sikre at hesten yter sitt beste når det gjelder.


-Vi gir ofte hesten Spenst, ved siden av Energi og grovfôr, på stevner for at de skal restituere raskere. I tillegg gir vi dem litt ekstra væske og salt for at de kommer seg lettere gjennom restitusjonsfasen, forteller Johan mens han ser til hesten Billy Cool. Det er ikke lenge til Oslo Horse Show hvor både han selv og søsteren skal delta med hver sin hest.


Fôret fra Felleskjøpet, Champion, er veldig bra og prisen er riktig, sier far og sønn samstemt.

Les mer om Champions utvalg her.