30.04.2025 | Felleskjøpet

Sinkubinge

Det beste er å ha en egen fôrmiks til sinkyrne og en egen sinkuavdeling. Det er samtidig ikke alle som har nybygg med veldesignede løsninger, derfor er det viktig å stoppe opp og se på mulighetene du har på din gård. Enkle løsninger fungerer ofte de også, og det er viktig å få skilt fra sinkyrne fra mjølkekyrne siden behovene deres er så ulike.

Viktige forhold i en sinkubinge er stor nok eteplass og gangareal til de, siste delen av drektigheten er kalven stor og sinkua bredere enn en mjølkeku. Med en kalv i veien har hu også litt mindre plass i vomma- så det er ekstra viktig å legge til rette for et høgt fôropptak. Og er det for trangt om plassen får lavtrangskyr ikke de beste forutsetningene, og det kan hende vi produserer en lavtytende mjølkeku allerede her. Plass er viktig!

Det samme er vann. Drikkekarene i sinkuavdelinga bør gås over jevnlig, både rengjøres og sjekke trykket.  vomma trenger god tilgang på vann for å fungere ordentlig. Om sommeren er det også en viktig kilde for kyrne til å håndtere varmestress, vi får det i kalde Norge også- og varmestress gir dårligere fôropptak og redusert råmelkskvalitet. Vannstrømmen i et drikkekar bør være minimum 15 L per minutt.

Sinkurasjon

Sinkua produserer mjølk, og har ikke det samme energibehovet som ei høgtytende ku. Samtidig skal hu produsere en kalv, ha en velfungerende vom og nok protein i rasjonen sin for å produsere høgverdig råmjølk. Det er derfor viktig å sette opp en fôrrasjon til sinkua på lik linje som mjølkekua, gjerne i sammen med en fôringsrådgiver i Felleskjøpet. Da kan vi sette sammen en rasjon basert på dine ressurser, om du har halm eller ikke- kanskje har du et slåtteareal som ble høsta litt seint? Det kan være at du har sinkufôringa di mer tilgjengelig enn du tror. Eller mikse rester fra fôret til mjølkekyrne dine med noe halm? Uansett, det er viktig å ha en plan.

Protein er viktig for sinkua, og kan enkelt tildeles med kraftfôr. Protein 42 sammen med Pluss Sinku dekker behovet sinkua har for protein og mineraler, eller så kan Formel Ammekukonsentrat være en alt-i-ett løsning. Rasjonen bør ikke ligge under 12% råprotein per kilo tørrstoff, anbefalingen er 12-14%.

Det er viktig å se på energien i rasjonen, at fôringa ikke er så kraftig at dyra legger på seg eller går ned i hold. Noen er for opptatte av å fôre veldig svakt så en faktisk gir sinkua negativ energibalanse, dette er uheldig på sitt vis også. Det er også ofte her vi får for lite protein. Rein halm som eneste fôrmiddel er ikke sinkufôr, derimot er behandla halm eller seint slått gras velegnet.

Fôropptaket etter kalving er påvirket av sinkurasjonen. Vomma har muskler den også, og det er viktig at den får trening slik at den er fit for fight når sinkua blir mjølkeku. Vi ønsker å fôre med et strukturrikt fôr som har effektive fiber, det vil si at det stikker litt i hånda når du tar på fôret. Den egenskapen bidrar nemlig til å stimulere vomma, og vi bygger ei ku med høg fôropptak kapasitet. Her har halmen sin viktige funksjon for eksempel, eller standrør om du er i situasjonen å ha sånt på gården.

Mineraler og vitaminer

Bruk Pluss Sinku til sinkua. Det er en mineralblanding som er laga spesielt for sinkua, og finnes i både pulver og pellets.

  • Pluss Sinku inneholder organisk selen for høg overføring til kalven etter fødsel
  • Pluss Sinku har rett innhold av magnesium og kalsium for forebyggende effekt av mjølkefeber
  • Pluss Sinku har et høgt innhold av E-vitamin for et godt immunforsvar og en god jurhelse

Til sammenligning er det noen som bruker tiltaksprodukter, det vil si mineral- og vitaminblandinger uten Totalstempel til sinkua. Det er ikke å anbefale, da det kan gi mangel på viktige mineraler eller vitaminer, og en skal ha tunga rett i munnen for å balansere rasjonen rett. Å balansere rasjoner på mikromineralstatus er ikke noe de fleste gjør i hverdagen, stol heller på Felleskjøpet Fôrutviklet som gjør jobben for oss hvert år.

Tabell 1. Oversikten av makromineralene i Sinku sammenlignet med andre mineralblandinger. KAD- kation anion balansen er viktig for å forebygge mjølkefeber.

 

Ca

P

K

Na

Cl

KAD

PLUSS SINKU

7

5

0,15

5,3

8,4

-1267

PLUSS MG-RIK

8,5

5,9

0,12

7

11,5

626

PLUSS STORFE

10

5,5

0,11

9,9

15,5

528

Pluss Sinku inneholder det sinkua skal ha, og ofte mer enn det som finner i tiltaksblandinger som er laga for bruk til flere dyreslag.

Tabell 2. Innholdet av vitaminer i Pluss Sinku sammenlignet med en tiltaksblanding.

 

PLUSS SINKU

PLUSS E-vit m/Se, Bi

Vit A

600’000

0

Vit D

180’000

0

Vit E

20’000

5’000

Biotin

100

100

Vurder sinkufôringa

Mjølkekurasjonen vurderer vi ut fra hvor mye kua mjølker, okserasjon hvor mye oksen vokser. Sinkurasjonen kan vi vurderer ved

  1. Holdvurdering- var holdet jevnt gjennom sintia, eller gikk de ned/opp?
  2. Råmelkskvaliteten- hvordan var den? Ved svak eller middels råmelk, vi må se nærmere på mengden protein i rasjonen.
  3. Mengden råmelk første mål. Mange faktorer påvirker akkurat denne, men underdekning av energi siste delen av drektigheten kan gi lite mjølk første mål.