28.10.2025 | Tekst: Anne Stine Ekker, utviklingssjef svinefôr, Felleskjøpet Fôrutvikling

Torgeir er en ny lovende 2-radssort fra Graminor med relativt tidlig modning. I tillegg til høyt protein-innhold har den også et avlingsnivå som er høyt i forhold til tidligheten. Den har i offisielle forsøk vist 6 % høyere avling enn markedssorten Arild som den er ment å erstatte. Man antar at Torgeir blir en viktig sort framover.

Proteinrikt bygg fra Ås i Akershus til Klepp i Rogaland

964a8e3b-13eb-4b6c-96d5-a5ccc1bfa42a.jpgSpesialbygget er dyrket på Ås sommeren 2025, hvor man fikk en avling på 680 kg/daa med 11,6% råprotein etter delt gjødsling med 1,5 kg nitrogen/daa fra husdyrgjødsel fra storfe nedpløyd i april og 14,3 kg N/daa fra mineralgjødsel tildelt ved såing og ved ettergjødsling i starten av juni.

Byggpartiet er fraktet til Rogaland, hvor Felleskjøpet Rogaland Agder vil produsere 4 fôrblandinger med henholdsvis 60, 70, 80 og 90 % bygg. Disse blandingene skal brukes i fôringsforsøk med slaktegris på Formatfjøset på Klepp i vinter.


Del av ProteinBar-prosjektet

Det norskproduserte fôrkornet, som generelt har lavt proteininnhold, blir først og fremst betraktet som karbohydratråvare. Potensialet for å øke proteininnholdet i norsk fôrkorn, både ved behovstilpasset tilførsel av nitrogen og utvikling av nye kornsorter med høyere proteininnhold anses å være stort. Dersom man kan løfte proteininnholdet i kornet fra 10 til 12 % vil det f.eks. bety 10 000 tonn ekstra protein, som kan erstatte importerte råvarer.

Bygg er den viktigste kornarten i Norge, og avlingene brukes i hovedsak til fôr. Felleskjøpet Fôrutvikling (FKF) er med i et prosjekt, støttet av Forskningsrådet, som har som mål å legge til rette for at proteininnholdet i bygg kan løftes. Prosjektet ProteinBar ledes av NMBU, med NIBIO, Graminor, Yara, Felleskjøpet Agri og Agdir som øvrige deltagere i tillegg til FKF. De viktigste aktørene i norsk korn- og fôrindustri, fra korndyrkere, såkornleverandører og landbruksrådgivning til kraftfôrprodusenter og planteforedlere skal samarbeide om å øke proteinproduksjonen og sikre en bedre utnyttelse av det norskproduserte fôrkornet.

Hvor mye bygg er det plass i svinefôret?


imagefx1cq.pngFôr til gris inneholder ofte mye bygg, og det er derfor slik at enhver økning i proteininnhold i denne kornråvaren vil bety mye for den samla resepten. I år med store byggavlinger vil det være fordelaktig om det kan være rom for en høg inngang i kraftfôret. I 2025 er avlingen 15 % over fjoråret og 27 % over siste 5-årsgjennomsnitt.

Innenfor ProteinBar-prosjektet skal sensorteknologier fremskaffe ny kunnskap om samspillet mellom jord, næringsopptak og nitrogenomsetning i byggplantene gjennom vekstsesongen. Tilpassede gjødslingsstrategier vil utvikles for å optimalisere både avling og proteininnhold i bygg. Genetiske studier og nye seleksjonsverktøy vil bidra til å foredle nye byggsorter med økt nitrogenutnyttelse og høyere proteininnhold.