27.08.2014 | Felleskjøpet

Først og fremst er det viktig med regelmessig kloklipp fordi lange klør er mer utsatt for brekk- og sprekkskader enn korte klør. Hunder har fem klør på hvert framben og fire klør på hvert bakben.

 

Hvor ofte må man klippe

Det varierer hvor ofte en hund må klippe klørne. Dette er fordi klør vil slites mer ved mye aktivitet og hardt underlag, og noen hunder har mykere klør som slites lettere. Det er uansett en god vane å se over/klippe klørne annenhver uke. Av og til kan hunden være uheldig og knekke en klo, som kan føre til betennelse i kloen. Kloskader må behandles hos veterinær.

 

Slik klipper du klørne

Har du en liten hund er det lurt og enten lære hunden å sitte på fanget ditt eller ligge på rygg mens du sitter godt. En stor hund kan trenes til å ligge på gulvet til du er ferdig. Dette trenes helt fra hunden kommer til deg som valp. Klipp ofte og lite av gangen. Klipper du bare litt av gangen og ofte vil både du og hunden venne dere til kloklippen!

En lang negl har form som et "nebb". Hold labben opp mot lyset og studer kloen. Det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken. Inne i denne går nerver og blodforsyning. Pass på så du ikke klipper denne, da det vil være svært smertefullt for hunden. En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl.

I en lys klo vil du tydelig kunne se hvor feltet av nerver og blodårer slutter. Det er den tynne delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. Klipp heller to små klipp enn ett stort. Skulle du være så uheldig å komme nær dette feltet, vil det begynne å blø sterkt. Det vil også være vondt for hunden, men det stopper også ganske snart å blø om labben holdes en stund i et glass med kaldt vann.

Hvis du er i tvil om hvordan du klipper hundens klør kan veterinæren vise deg en treningsteknikk for å klare det selv, eller klippe klørne regelmessig for deg.

 

Kloklipping på valper

Begynn tidlig å venne valpen til at du håndterer poter og klør. Man trenger ikke klippe hver gang, men prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Kloklipp skal ikke gjøres når valpen er lekelysten siden den da er lite samarbeidsvillig, vent heller til den har lekt fra seg og har roet seg ned. Vær vennlig men bestemt når du vil at noe skal gjennomføres.

 

Klotang

Dersom du ønsker å gjøre dette selv er det viktig å velge en klotang av god kvalitet. Klosaksen bør være skarp og oversiktlig, slik at du ser hvor du klipper. Store, kraftige klør trenger kraftigere utstyr, men pass på at klippebladene er skarpe. Klippebladene skal være skarpe nok til å skjære gjennom neglen -ikke knuse den.