19.12.2022 | Felleskjøpet

Det er flere grunner til at det er viktig å klippe hundens klør jevnlig. Lange klør er mer utsatt for å sette seg fast, brekk, sprekke eller flise seg. Kloskader kan være smertefullt for hunden din. For lange klør kan også bidra til at hunden din ikke tråkker som den skal og dermed belaster andre ledd og muskler feil. Hvis kloen får vokse seg for lang, kan også blodåren og nerven i kloen vokse utover og gjøre det vanskelig å holde klørne korte.

Venn valpen til kloklipp

Begynn tidlig med å venne valpen til at du håndterer poter og klør. Man trenger ikke klippe hver gang, men prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Ta på potene, gi godbiter og ros. Et tips er å generelt klippe klør når valpen er rolig, mett og har lekt fra seg, en leken valp kan være lite samarbeidsvillig. Dette gjelder også voksne hunder. Vær vennlig, men bestemt når du vil at noe skal gjennomføres.

Har du en voksen hund som ikke har lært seg å klippe klør, kan du bruke samme fremgangsmåte.

Hvor ofte må man klippe klørne?

Det varierer hvor ofte en hund må klippe klørne. Mange hunder sliper klørne naturlig ved å være ute, i aktivitet og gå på hardt underlag, og noen hunder har mykere klør som slites lettere. Det er uansett en god vane å se over/klippe klørne annenhver uke. Når hunden er valp er det lurt å klippe ofte og bare litt av gangen, slik at hunden venner seg til det. En klo som har blitt for lang vil få en form som et nebb og du vil ofte høre det mot gulvet når hunden går.

Verktøyene du trenger til kloklipp

Det første og viktigste verktøyet du trenger er en god og skarp klosaks. Velg en som passer din hunds størrelse og som ligger godt i hånden din. Store, kraftige klør trenger kraftigere utstyr. Det kan være lurt å ha blodstopp pulver tilgjengelig, tilfellet uhellet skulle være ute. Godbiter eller en favorittleke til belønning er også lurt å ha for hånden.

Slik klipper du klørne

Finn en god arbeidsstilling for både deg og hunden din. Hundens størrelse og hvor villig den er til å klippe klør spiller en rolle. Noen foretrekker at hunden står, andre liker at den ligger på siden, mens noen vil ha den på fanget.

For å klippe klørne riktig er det viktig å vite litt om hvordan kloen er bygd opp. Hold labben opp mot lyset og studer kloen. Det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken. Inne i denne går nerver og blodforsyning. Pass på så du ikke klipper denne, da det kan være smertefullt for hunden. På lyse klør vil du tydelig kunne se hvor feltet med nerver og blodårer slutter. Det er den tynne delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. På mørke klør kan det være noe vanskeligere å se.Et tips er å begynne med å klippe av det spisse «nebbet». Klipp av bitte små deler i flere omganger, fremfor et stort. Når du har klippet et stykke inn på kloen vil du etter hvert se et grått område og en mørk flekk, da må du gi deg.

En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl.

Skulle du være så uheldig å klippe for mye slik at det begynner å blø, så vit at det er ikke farlig. I de fleste tilfeller gjør det ikke vondt for hunden og blødningen vil stoppe av seg selv. Du kan eventuelt bruke blodstopp pulver for å få blødningene til å stoppe raskere. Husk å holde roen selv, avled hunden med noe positivt. Får du panikk, kan hunden også bli engstelig.

Hvis du er i tvil om hvordan du klipper hundens klør kan veterinæren vise deg en treningsteknikk for å klare det selv, eller klippe klørne regelmessig for deg.