Forsøk å venne hunden til tannpuss fra den er valp. Det er ikke alltid det enkleste, men er viktig for å minske dannelse av tannsten. Små valper har ikke tannsten, men de får det når de kommer over valpestadiet dersom du ikke tar dine forhåndsregler. Begynn derfor i tidlig alder med tannpuss-trening.

Slik venner du hunden til å pusse tenner

  • La hunden smake på tannkremen først
  • Begynn å pusse lett på fortenner og hjørnetenner
  • Tren ikke for lenge om gangen, og puss lenger og lenger bak i munnen for hver gang
  • Dersom ikke hunden liker at du pusser tennene med tannbørste, kan du bruke en såkalt fingertannbørste, eller bare en vanlig klut som du tar litt vann og tannkrem på

Tannstein hos hund

Du vil lett se om hunden har tannsten, spesielt synlig er det på hjørnetennene. Dersom belegget ikke har sittet for lenge lar det seg lett fjerne om du skraper med neglen. Belegg som blir sittende utvikler seg til tannsten som må skrapes av med en dertil egnet tannskrape. Mestrer du ikke dette selv må du få hjelp av en veterinær. Tannsten som ikke blir fjernet "kryper opp under tannkjøttet", og det utvikles tannkjøttbetennelse som kan angripe kjevebenet. Resultatet blir løse tenner som enten faller ut av seg selv, eller som må trekkes hos veterinær. I tilllegg fører tannkjøttbetennelse til ubehagelig lukt.

Prøv også produktet Plaque Off, hvis hunden din allerede har antydning til tannsten. Dette produktet gjør tannstenen porøs, slik at belegget enten løsner av seg selv eller lettere fjernes med tannbørste eller skrape.

Valper og tenner

Valpen feller melketennene når den er omtrent 4 måneder gammel. Følg med slik at ikke melketennene blir sittende igjen når de nye tennene kommer. Vær spesielt oppmerksom på de nye hjørnetennene slik at de "gamle" ikke blir sittende når de nye bryter fram. Melketennene må da trekkes i tide!

Husk at naturlige tyggeprodukter hjelper til å holde hundens tenner friske og forebygger tannstein.

Felleskjøpet har en rekke produkter som gjør tannstellet på hund enklere.

Slik utfører du tannpuss på hunden

Mange har rutine med å legge hunden i narkose en gang i året og fjerne tannstein hos veterinæren. Dette er en god rutine, men det koster en del penger. Å børste hundens tenner hjemme er en enklere, og veldig god investering i hundens helse. 

Man kan begynne med å børste tennene på hunden hver kveld, det vil ta deg om lag 30 sekunder. Børster du tennene hver dag masserer du tannkjøttet, fjerner karies og nøytraliserer enzymer som gjerne fører til misfargning av pels rundt munnen. Hunden får god ånde, friskt tannkjøtt og tennene holder seg rene og hvite. Det er også godt mulig at du ved den årlige kontrollen hos veterinæren får beskjed om at det ikke vil være nødvendig å fjerne tannstein på hunden din i år, takket være tannpussen. 

I våre butikker finner du både tannbørste og tannkrem som hunden liker. Disse har ikke smak eller lukt, tannkremen flyter fort ut og blander seg med spyttet. Det eneste man kan ane er litt lukt av mint på en tannkrem etter at tannpussen er ferdig.

Hunden trenger ikke skylle munnen etter tannpuss.

Lykke til!