07.03.2024 | Felleskjøpet

Alle hunder trenger jevnlig pelsstell. Hundens pels er opprinnelig tilpasset klima og dyrets bruksegenskaper. Ulike hunderaser har derfor ulike pelstyper som krever ulikt stell.

Venn hunden gradvis til pelspleie fra den er valp. Gjør det til en positiv opplevelse, en kosestund mellom eier og hund.

Nyttig å vite om hundens hud og pels

Hundens hud og pels sier mye om helsen til hunden. En frisk hud skal være elastisk og fri for flass, skorper, rødhet og sår. Pelsen skal være tett, skinnende og ikke lukte vondt. Hårene i pelsen til hunden består hovedsakelig av keratin, akkurat som hos oss mennesker. Hos de fleste hunder består pelsen av to hårlag, dekkhår og underpels. Dekkhårene er grove og består av glatte enkelthår som beskytter mot vann og smuss, mens underpelsen er kort og tett, og bidrar til varme og isolasjon.

Børste regelmessig

Noe av det viktigste du kan gjøre for at hunden skal ha en fin og sunn pels er å børste den regelmessig. Hvor ofte avhenger av pelstype, men som en generell regel bør du børste en langhåret hund hver dag, mens korthårsraser ofte ikke trenger å børstes i det hele tatt. Skulle det være behov, kan en gang i uken være nok.  

Regelmessig børstning bidrar til å fjerne løse hår, forebygge floker og redusere røyting. Flokete pels kan gjøre det vanskelig for hunden å bevege seg, som igjen kan føre til gnagsår eller til stram, irritert og betent hud. Området mellom ben, buk, bak ører og rundt halsen er ekstra utsatt.

Noen raser røyter ikke, men de aller fleste hunder røyter, noen mer enn andre. Tisper røyter ofte mer i forbindelse med løpetid, valping eller diing. Om våren og høsten feller hunden mer pels, og krever mer børsting.

Bading, men med måte

Bading er en viktig del av pelsstellet, men det er viktig å ikke overdrive. For mye bading kan føre til at hunden mister olje og fuktighet fra pelsen og at huden dermed blir tørr. Tørr hud kan føre til kløe og irritasjon. Hvor ofte du skal bade hunden din avhenger av hundens pelstype og livsstil, men som hovedregel sier man ofte at hunden bør bades først når den er skitten. For noen er et par ganger i året nok, andre en gang i måneden. Bruk en mild hundeshampo, vær grundig mellom tær, bak ører og i skjegget. Skyll godt for å fjerne alle såperester. Bruk gjerne balsam etterpå, spesielt hvis hunden har tørr hud eller pels. Tørk pelsen med et håndkle.

Tips! Børst hunden før du bader den, da unngår du at pelsen klumper seg.

Ulike pelstyper krever ulikt stell

Ulike hunderaser har ulike pelstyper, og det er viktig å kjenne til forskjellene mellom dem for å gi hunden din riktig stell.

Korthårede hunder har den enkleste pelstypen å holde. Denne pelstypen kan børstes med en enkel børste eller kam. Bading er kun nødvendig når hunden er skitten eller har fet pels. Tips! Korthårede hunder tåler ikke kulde like bra og kan behøve beskyttelse når det er kaldt. Les mer her.

En hund med strihåret pels krever mer pelsstell da den ofte har tykk underull og røyter mindre. Den bør børstes jevnlig og kan bades etter behov. På en strihåret hund napper man bort død pels flere ganger i året og da er det lurt å bruke en hundefrisør, eller få tilstrekkelig med opplæring i forkant. Å nappe frisk pels kan nemlig være smertefullt for hunden.

Tips! Hunder med strihåret pels bør nappes før bad.

Langhårede hunder krever daglig børsting med en karde eller børste for å få ut floker, støv og skitt. Avslutt med en grov kam som kommer godt ned i pelsen og kjem til du kjenner at kammen går lett gjennom pelsen. Pelsen bør pleies hver dag slik at man unngår at den floker seg for mye. Dess sjeldnere man børster dess mer floker vil pelsen få. Klipping kan også være nødvendig for å forhindre at pelsen floker seg og skaper ubehag for hunden. Bad en gang i måneden.

Tips! Langhårete hunder har også pels under potene. Dersom pelsen mellom tredeputene blir for langt vil snø, salt, blader og småstein sette seg fast mellom tredeputene. Dette kan føre til at hunden blir sår på potene. Bruk en potesaks til å klippe pelsen mellom tredeputene.

Krøllete pels trenger daglig børsting og jevnlig trimming med saks. Pelsen er grov og vokser mye. Hunder med krøllete pels skal derimot ikke bades for ofte, da det er best at pelsen beholder sitt naurlige fett.

Glatt pels er litt som korthåret, den krever ikke så mye stell, men kan med fordel børstes en gang i uken for å fjerne død pels. Bad en gang i måneden.

Les også om pelsstell på disse hundene:

Hunder med pels som må klippes ofte

Hunder med såkalt dobbeltpels

Hunder med mellomlang pels

Nakenhund

Hvis du er usikker på hvordan du skal stelle hundens pels, kan du rådføre deg med en profesjonell hundefrisør.

Riktig kosthold er viktig for sunn pels

Et sunt kosthold spiller også en viktig rolle for hundens hud og pels. Godt fôr og omega 3 har vist seg å være spesielt viktige for å opprettholde sunn hud og en glansfull pels. 

Beskytt hunden din mot vær og vind

Hunden din bli ofte utsatt for vær, vind og temperaturforskjeller - dette kan også påvirke hundens pels. Kulde, regn og vind kan alle føre til tørrhet og irritasjon i hundens hud og pels. For å beskytte hunden din kan du investere i klær og tilbehør som passer til hundens størrelse og livsstil. En jakke eller genser kan hjelpe hunden din å holde varmen på kalde vinterdager, og potesokker kan beskytte potene mot regn og snø. Se vårt utvalg her.