04.10.2022 | Felleskjøpet

Det går mot en kaldere årstid. Deilige høstdager og om ikke alt for lenge; frisk vinterluft. Som hundeeier gir det mange fine muligheter til å oppleve naturen og omgivelsene du bor i. Men, akkurat som at vi mennesker finner frem varmere klær og yttertøy, kan hunden din også ha samme behov.

Hvilke hunder trenger dekken?

Selv hunder med pels for arktiske strøk kan trenge et hundedekken. Akkurat som idrettsutøvere kan hunden ha behov for et varmere lag med klær etter fysisk aktivitet, spesielt om den har blitt varm og så skal stå eller ligge rolig en stund. Dette gjelder også jakthunder og andre hunder som er spesielt aktive.

Klær til hund er ikke jåleri. Det er snakk om hundens trivsel og velbefinnende. En hund med mye pels kan ha det mye bedre med et regndekken på våte dager, og både du og hunden unngår våt, skitten og tung pels med de ulempene det gir.

Hunder med lite pels, valper, eldre og kronisk syke hunder er det ekstra viktig at ikke fryser.

Uavhengig av hund og type må du følge med på dens adferd. Ser den utilpass ut, oppfører seg annerledes, skjelver eller er mindre aktiv enn vanlig, kan det skyldes at den fryser.

Når trenger hunder dekken?

Alle hunder er forskjellige, også to av samme rase. Når en hund trenger dekken er derfor individuelt. Men allerede når temperaturen går under 5 grader bør du vurdere behovet, avhengig av faktorer som nevnt over.

Ved aktivitet i temperaturer under minus 10 grader bør de aller fleste hunder bruke varmedekken og potesokker. I løssnø og streng kulde råder en generell anbefaling om å ikke gjøre turen for lang. Husk at faktorer som luftfuktighet og vind vil påvirke opplevd temperatur.

Ved pauser, i kald bil og ved overnatting er det alltid kjekt å ha et varmt underlag å ligge på. I tillegg er det viktig å passe på at patter og pung får frostskader om hunden er ute og løper i kaldt vær, og spesielt om de løper løs i snøen. For disse hundene finnes det magedekken som dekker til og også kondomdresser som er tilpasset både tisper og hannhunder.

Følg med på hunden, og kle av og på etter hvordan hunden har det og hva den gjør. Det er like viktig at hunden ikke overopphetes, noe som kan skje under tyngre aktivitet selv i kaldt vær. Peser hunden ekstra mye eller er ustødig, kan dette være grunnen.

Typer dekken

Det er mange typer dekken til hund å velge mellom, alt etter hvilket behov dere har og hvilket bruk det skal være til. Noen har flere funksjoner, og andre kan være kjekt å ha med om behovet melder seg.

Varmedekken

Et varmedekken har som oftest et ytterlag som er vind- og vannavstøtende eller vanntett, et varmt for, og gjerne refleks og åpning for sele. Du får dem i mange forskjellige størrelser og typer - noen også med refleks. De varmeste er hele dresser som også dekker bena.

Regndekken

Et regndekken holder hunden tørr på våte dager. De kommer både med og uten ben, har ofte justerbar lengde på rygg og midje og høy hals med vannfelle, så ikke vannet renner ned langs nakke og hals. Reflekser gjør hunden synlig også i mørket.

Refleksdekken

Uansett hvor stor eller liten hunden din er, eller om den fryser lett eller ikke i det hele tatt; En refleksvest bør alle hunder ha. Det gjør dem synlig i mørket fra alle kanter, og er også viktig i jaktsituasjoner for å skille hund fra bytte. Kombinér gjerne med lys i halsbåndet som viser hvor hunden er selv når du ikke har egen lyskilde.

Hvilepose

En hund i bevegelse fryser sjeldent, men når det er pause er det viktig også å holde hunden varm, for å unngå at den blir kald og at muskulaturen stivner, som igjen kan føre til skader. Dette er spesielt viktig for hunder på jakt. Da er det kjekt å ha med en hvilepose - en lun og varm pose som også kan brukes som sovepose ved overnatting ute, og når hunden blir liggende i en kald bil. Posen har vannavstøtende stoff på utsiden, et varmt for, åpning til hode, og glidelåser for lufting.

Tilpasning

Det er viktig å finne det dekkenet som passer din hund. Ikke minst at det er stort nok. Så hvordan måler du hunden for å finne ut hvilken størrelse den har, lurer du kanskje på?

Ved kjøp av dekken er det ofte mål fra nakke til halerot som gjelder, og i noen tilfeller også omkrets rundt mage og hals, og lengde på ben. Sjekk også at dekkenet passer til deres bruk, at det er tilpasset sele og har praktiske løsninger som gjør det enkelt å ta av og på.

Tiden vi går inn i nå er kanskje den aller beste tiden for turer i skog, mark og ved sjøen. Skarp og frisk luft og vakre farger lokker. Med gode klær på både menneske og dyr er det lite som hindrer en god turopplevelse. Pakk med deg det nødvendige, gjerne også teltet, og nyt! Glem ikke mat og drikke til dere begge.

God tur!