07.01.2022 | Felleskjøpet

Det er deilig å være ute om vinteren og ekstra koselig å ha selskap av sin firbente venn. Legg opp til at hunden lykkes på tur og du vil få en hund som trives. Her er noen tips for å gjøre vinterturen best mulig for dere begge.

Tilpass aktiviteten

Også hunder blir slitne. Tilpass turen etter hvor godt trent hunden din er og hvilke forhold den er vant med. Det er ikke anbefalt å legge ut på en hard langtur med en utrent hund. Venn hunden til relevant utstyr og tren godt før langturer.

Aktivitet i fast løype, slik som skiløyper eller brøytet vei, er som regel ikke noe problem for de fleste hunder å være med på, selv når gradestokken viser -15°C. Tilpass turlengden, kle på hunden og ta pauser om nødvendig.

Aktivitet i løs snø utenfor løype krever helt andre forhåndsregler. Da bør ikke gradestokken vise under -10 til -15°C, fordi kulde fra både luft og snø kan føre til nedkjøling og frostskader. Særlig patter hos tisper og testikler hos hannhunder er utsatt for frost. Ved aktivitet i løssnø i temperaturer under -10°C bør hunden bruke heldress og potesokker. I løssnø og streng kulde råder en generell anbefaling om å ikke gjøre turen for lang.

Husk at temperaturene er veiledende, luftfuktighet og vind vil påvirke opplevd temperatur.

Skal dere overnatte i telt, så er det ekstra viktig at hunden har et varmt underlag og sovepose. Er dere på langtur i værutsatte områder kan det være lurt å ha med noe dere kan søke ly under.

Husk varmedekken og teppe til pauser

Hvis du legger inn pauser på turen bør du ha med et varmedekken eller et undelag til den firbente. Det er ikke behagelig selv for en pelskledd hund å legge seg i snøen, gjerne litt våt i pelsen, når det er rundt -10°C og kaldere. Er dere på langtur, så kan det vært lurt å ha med et tørt skift. Gjør pausene korte, det beste for hunden i kaldt vær er å være i aktivitet.

Vann er viktig!

Vanntilgang er et problem under vintertrening, og hundens behov for vann er stort, også i kaldere vær. Ha derfor med vannflaske i sekken, og bland gjerne inn en klump våtfôr for å vekke hundens interesse for å drikke, samtidig som den får i seg litt næring. Hensikten er å hindre at hunden får problemer med dehydrering.

Turmat til hunden

Ikke glem at en skitur er energikrevende for hunden din. Ta gjerne med enkel turmat til hunden også. Appetitt våtfôr Lunch eller Energy, beger i 150 g forpakninger er fine å ha i tursekken, og kan gis til hunden under pausen. Dette gir raskt påfyll av energi til resten av turen.

Riktig utstyr

Godt utstyr på tur er viktig. Skal hunden trekke bør den ha en behagelig og riktig tilpasset sele. Du bør ha et magebelte med åpen krok eller en krok som enkelt lar seg utløse. Mellom dere bør dere ha en elastisk line.

Husk også:

  • dekken eller heldress
  • potesokker
  • potesalve
  • liggeunderlag
  • reiseskåler
  • mat og drikke
  • førstehjelpsutstyr

Ta en sjekk etter tur

Etter tur er det alltid lurt å tørke av hunden snø og isklumper. Sjekke hundens utsatte områder slik som poter, bein, patter og testikler for skader. Sjekk også for gnagsår fra sele.