01.04.2019 | Felleskjøpet/Appetitt

Lyden av hundespannene som står klare på startstreken er å høre over hele Alta. Stemningen er magisk og skaper forventinger. Hvem som vinner løpet er ikke mulig å si enda, men noe som er sikkert er at dette er lyden av lykkelige hunder som er fulle av energi. De venter bare på en eneste ting, startsignalet for å løpe ut på vidda.
Hundekjøring på Finnmarksvidda byr på unike og rå naturopplevelser. Landskapet er dekt av et uendelig hvitt snølag som ligger som en dyne over den vakre naturen. Deltagerne skal få oppleve den norske naturen fra sine vakreste sider, fra stjerneklar himmel med nordlys til uvær med snø og iskald vind.

Foto: Steinar Vik/Finnmarksløpet

Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp og den lengste distansen er 1200 km langt. I forkant av løpet er det tilbakelagt timevis av treningstimer for både hundene og kjørerne. Det er mange faktorer som skal virke på riktig måte – til riktig tid – for å klaffe. Ikke bare må man treffe formtoppen, men det må også være stor tillit og hengivenhet mellom hund og kjører. Skal alt klaffe, under forholdene spannene møter på Finnmarksvidda, er hundestell og fôring alfa omega.

Foto: Finnmarksløpet

Hundefôr og energiforbruk for Finnmarksløpet

Det daglige energibehovet per hund er på mellom 8.000 – 12.000 kalorier. Det er krevende å gi hundene nok mat for å dekke dette behovet, nøkkelen til suksess er riktig fôr og fôringsrutiner.
Tørrfôr alene er ikke nok for å dekke energi- og næringsbehovet. Det som bestemmer hundenes evne til å yte maksimalt på slike lange hundeløp er riktig fôropptak sammen med godt treningsgrunnlag. Et vanlig fôringsopplegg for disse hundene består av energirikt tørrfôr som grunnrasjon og supplere med slaktebiprodukter, vom, laks og fett.

Appetitt er stolt sponsor

Vi har sponset flere av årets deltagere, som Thomas Wærner og Hanna Lyrek.

Foto: Marius M. Broks/Finnmarksløpet

Thomas Wærner fôrer hundene sine med Appetitt og er vinneren av årets Finnmarksløp 1200km. Han vant Finnmarksløpet for andre gang med sine flotte og råsterke Alaska husky-hunder. Han ble den første på 24 år som vant både Finnmarksløpet og Femundsløpets lengste distanse (647 km) samme år. Med seieren i Femundløp 2018 ble han også Norgesmester i langdistanse.

I distansen på 500 km vant 19-åringen Hanna Lyrek. Denne distansen hadde også status som NM. Lyrek har siden debuten i juniorklassen i en alder av 14 år blitt beskrevet som en av sportens største talenter. Hun imponerte sterkt i årets Finnmarksløp og Appetitt er stolte av å også sponse denne fabelaktige hundekjøreren med tørrfôr.

Juniorklassen på 200 km ble vunnet av Ole Henrik Isaksen Eira (15). Han vant også juniorklassen i 2018. Han vant et års forbruk av Appetitt for et 6-spann til en verdi av 42.000 kr.

I årets Finnmarksløp hadde vi også flere Appetittambassadører på startstreken, blant annet Marit Beate Kasin, Nina W. Vollen, Birgitte Næss og Dallas Seavey.

Hundevelferd og god sportsånd er det vi setter høyeste, og vi er svært stolte over våre ambassadørers gode holdninger og evne til å etterleve dette, både på og utenfor sporet.

Appetitt ønsker å fremme bredden i hundesport. Under Finnmarksløpet bidro fôrprodusenten med premier verdt nærmere 100.000 kroner.

– Vi bruker trekkhunder til testing av nye fôr og blandinger. Fungerer det under ekstreme forhold og stor belastning, så fungerer det for alle andre typer hunder også. Det er derfor veldig naturlig for oss å gi noe tilbake til sporten, gjennom partnerskapet vårt til Finnmarksløpet, forteller Maren Dahl, kategorisjef i Felleskjøpet.

– Vi har mange flinke unge utøvere i landet, og som stolt partner til Finnmarksløpet synes vi det er helt naturlig at vi også gjør noe for juniorkjørerne. Disse utøverne er vanvittig tøffe og seige, og fortjener all oppmerksomhet og støtte. Ved å gi vinneren av årets FL-junior et års forbruk av Appetitt hundefôr håper vi at vi kan bidra til å løfte frem et ungt talent, for videre satsning, nye eventyr og gode øyeblikk med hundene, sier Maren Dahl i Felleskjøpet.