30.01.2020 | Felleskjøpet

I skumring eller mørke kan det være vanskelig å se at det går noen på veien, stien eller på fortauet. Ikke bare for bilister, men også for fotgjengere, syklister, mopedister, folk på sparkesykler og andre kjøretøy. Hver dag blir minst én hund skadet eller mister livet i trafikken – en sørgelig statistikk som kan forebygges.

Refleks øker synligheten opp til 100 meter

En bilist som bruker nærlys, oppdager en hund på cirka 20 meters avstand i mørket, men med refleks kan tallet øke med cirka 100 meter. Det gir sjåføren muligheten til å ta hensyn og senke hastigheten. Det er også lett å tro at hunden er godt synlig på en opplyst gate, men også her kan det være utfordringer med sikten. Dugg på ruten eller skitne lykter kan gjøre det vanskeligere for sjåføren å se, og de fleste ulykker skjer i tettbebygde strøk – stikk motsatt av det de fleste tror.

Brukes av både hund og eier

Alle bør bruke refleks når man går i mørket, og med en god refleksvest av god kvalitet kan man også beskytte hunden eller andre kjæledyr. Vesten bør ha en så stor reflekterende flate som mulig, slik at den blir synlig fra alle sider. Refleksvest er et av de sikreste alternativene, selv om det er viktig å huske at den ikke er godt synlig fra fronten og baksiden. Derfor bør du alltid bruke refleks også.

Bytt refleksen ofte

Reflekser slites raskt. Du bør derfor bytte refleksen jevnlig, helst hvert år eller annethvert år. Vil du undersøke om den gamle refleksen din fungerer? Lys på den fra fire meters avstand samtidig som du lyser på en ny refleks og se forskjellen.

Husk! En hund med refleks bidrar også til at eieren synes. Men for sikkerhets skyld må du ikke glemme å bruke refleks selv også. Fest dem rundt håndleddene eller heng dem fra lommene. Eller gjør som hunden din og velg en vest i refleksmateriale.

Kilde: Trafikverket, Härliga hund, Agria Djurförsäkring