04.04.2022 | Felleskjøpet

Samtidig som mennesker i velstående land blir stadig mer overvektige, skjer det samme med kjæledyrene våre. I dag er nesten 30 prosent av alle hunder overvektige, og i mange tilfeller skyldes det at hundeeiere gir hundene for mye mat eller godbiter. Godbiter som ost eller matrester kan inneholde mye energi, og du må passe på at du ikke gir for mye.

– Hunder skal ikke være overvektige. Hunder er utviklet for å være aktive og jobbe for maten, sier Anna Tranell Lindman. Hun har vært veterinær på dyreklinikk i mange år og er nå en av ekspertene hos Agria dyreforsikring.

Følg retningslinjene på fôrsekken

Overvekt fører med seg mange typer helserisiko. Det er tungt for leddene, og hjerte, blodsirkulasjon og lever utsettes for større belastning. Hudsykdommer er vanligere, immunforsvaret fungerer dårligere og hunden lever et kortere liv.

Det beste du kan gjøre for å holde hunden i god form, er å gi den et kvalitetsfôr. Da vet du at hunden får i seg den energien den trenger. På posen står det hvor mye fôr du skal gi, men husk at det faktisk bare er retningsgivende. Det kan være nødvendig å justere mengden, avhengig av hvor mye hunden beveger seg i løpet av dagen.

Se vårt utvalg på hundefôr.

Mål opp dagens rasjon

Opplever du at hunden er overvektig, er det lurt å måle opp en dagsrasjon av fôret i en boks. Deretter tar du fra denne både når du skal fôre og belønne hunden, for eksempel ved trening.

Du kan også gi hunden et lightfôr som har lavere energiinnhold, men som metter godt likevel. Hvis hunden er veldig overvektig, må du selvfølgelig kontakte en veterinær.

Kjenn på hunden

Legg hendene på siden av hundens brystkasse. Da skal du kunne kjenne ribbeina uten å behøve å trykke. Det skal også være mulig å se hundens midje fra siden og ovenfra. Synes du det er vanskelig å vurdere om hunden din er overvektig? Spør fagfolk om hjelp, eller kontakt en veterinær.