Hundeeier har ansvar for hundens helse

Som oss mennesker kan også hunder få livsstilssykdommer og slitasjeskader dersom de blir overvektige. Derfor er det viktig at vi som eiere tar ansvar og hjelper hundene våre til å holde riktig vekt. Dette gjøres gjennom riktig fôring og tilpasset mosjon. Både type og mengde fôr og mosjon må tilpasses hunderase, alder og aktivitetsnivå.

Matskål med vekt

Syntes du det er vanskelig å vite om du gir hunden din samme mengde fôr hver dag, kan en matskål med vekt være et fint hjelpemiddel, slik at du kan beregne riktig mengde mat til ditt kjæledyr for hvert måltid. Du har alltid full kontroll når du veier maten før fôring, og hunden får riktig mengde hver gang.

Gi hunden riktig fôr

Om hunden din er veldig glad i mat og alltid sulten, er det lurt å velge kalorifattig fôr og godbiter. Husk at for en hund som skal ned i vekt er det viktig å regne med godbiter i den daglige matrasjonen. Appetitt Light er et fôr som er tilpasset overvektige hunder som har behov for mindre energi, men samtidig sikrer at hunden får i seg de riktige næringsstoffene. Fôret er også laget med såkalt glutenfri resept, som vil si at fôret er uten korn, med unntak av ris.

Tilpass til hundens aktivitetsnivå

Å tilpasse fôring etter aktivitetsnivået til hunden er viktig. For undervektige hunder eller hunder med et høyere energiforbruk enn normalt, finnes det også høyenergi-fôr som inneholder flere kalorier. Om du har en hund som spiser for lite og sliter med å holde vekta, kan det være lurt å velge et fôr som inneholder litt mer energi enn det vanlige vedlikeholdsfôret. Det kan være like stor belastning på hunden å være undervektig som overvektig, så det er viktig at vi som eiere er klar over hva som er normalvekt for vår hund. Vekten som står beskrevet som idealvekt for din rase er ikke alltid riktig for akkurat din hund.

Hva med godbiter?

Når man skal velge belønningsgodbit til overvektige hunder er det lurt å se på kaloriinnholdet. Hvis det er mulig å bruke tørrfôret også som godbit, er det lett å ta av den allerede tilmålte dagsrasjonen. Dermed kan du være sikker på at du ikke gir for mye den dagen. Er det ikke mulig å motivere hunden bare med tørrfôr, kan det være lurt å velge myke godbiter. Disse er lette å dele i mindre biter for å få ned antall kalorier per belønning. Størrelsen på godbiten er ikke alltid avgjørende, timing på når belønningen kommer er viktigst. Velg godbiter med mye smak for å lettere motivere hunden når du bruker små godbiter. Det er også mulig å få kjøpt godbiter som er kalorifattige.

Hvordan vet jeg at hunden er overvektig?

Rådfør deg alltid med en veterinær for å finne ut om hunden din er overvektig og hva årsaken kan være. En enkel test du kan gjøre selv for å sjekke om hunden din er overvektig er å ta godt tak rundt ribbena på begge sider. Kjenner du ikke ribbena enkelt, så er det sannsynlig at hunden din er overvektig. 

Hvis hunden din er kraftig overvektig, er det lurt å rådføre seg med en veterinær om hvordan du skal aktivisere hunden for å unngå helseskader.