15.12.2021 | Felleskjøpet

Hundeeier har ansvar for hundens helse

Akkurat som oss mennesker kan også hunder få livsstilssykdommer og slitasjeskader dersom de blir overvektige. Derfor er det viktig at vi som eiere tar ansvar og hjelper hundene våre til å holde riktig vekt. Dette gjøres gjennom riktig fôring og tilpasset mosjon.

Gi hunden riktig fôr

Velg et næringsrikt fôr som matcher hundens livsstadie og livsstil.

En eldre hund eller en hund som er veldig glad i mat og ikke fullt så glad i aktivitet, bør få et kalorifattig fôr. Appetitt Light er et fôr som er tilpasset overvektige hunder, eller hunder som har et lavere kaloribehov og skal vedlikeholde en sunn vekt. Fôret har lite kalorier, samtidig som det sikrer at hunden får i seg de riktige næringsstoffene. Det er alltid enklere å forebygge overvekt hos hunden enn å behandle den. Ved å være føre var når hunden din trenger mindre kalorier gjør du det enklere både for deg og hunden din.

For undervektige hunder eller hunder med et høyere energiforbruk enn normalt, finnes det høyenergifôr som inneholder flere kalorier. Om du har en hund som spiser lite eller sliter med å holde vekta, kan det være lurt å velge et fôr som inneholder litt mer energi enn det vanlige vedlikeholdsfôret. Det kan være like stor belastning på hunden å være undervektig som overvektig. Husk at nedsatt appetitt og undervekt kan være et tegn på sykdom, og at det kan være lurt å kontakte veterinær ved mistanke om hunden er frisk eller ikke.

Hunderspiser normalt to måltider om dagen. Vei opp måltidene og unngå å gi menneskemat. Ved overgang fra et vanlig fôr til et lightfôr kan det være behov for å bruke litt tid på tilvenningen av det nye fôret. Ikke alle hunder synes det er så spennende å gå fra et fôr med mer fett, til et med lavere fettinnhold.

Matskål med vekt

Hvis du synes du det er vanskelig å vite om du gir hunden din samme mengde fôr til hvert måltid, kan en matskål med vekt være et fint hjelpemiddel. Slik beregner du riktig mengde og har full kontroll.

Tilpasset aktivitet

Alle hunder trenger mosjon daglig. Tilpass aktiviteten til hundens alder og helse. Dersom hunden er overvektig kan du med fordel øke aktiviteten som passer til din hund. Øk lengden på turene litt, eller ta en ekstra pause med litt aktiv lek med hunden. Det finnes ulike tilbud med vanntredemøller eller svømming, og om sommeren kan man legge inn litt ekstra svømming ute. Dette kan være et godt alternativ for hunder som for eksempel strever med leddproblemer. Skap aktivitet rundt måltidene ved at hunden må bruke aktivitetsleker til fôret, eller gjem deler av måltider rundt i hus eller hage så hunden må søke seg frem til det.

Hva med godbiter?

For en overvektig hund er kanskje det aller beste å bruke en form for lekbasertbelønning, slik at man unngår å gi ekstra kalorier i form av godbiter, men det er ikke alltid dette er mulig.