01.10.2021 | Hallgeir Sterten, utviklingssjef kjæledyrfôr

Den første huskeregelen for hundeeiere i jula er at tradisjonell julemat er beregnet på oss mennesker, og at det beste for hunden er å få sin vanlige mat.

Julemat til hunden

I jula spiser vi mye feit og salt mat. Det takler vi mennesker relativt godt i noen dager. Hunden derimot kan bli syk hvis den får for mye av denne typen mat. Dette utarter seg som oftest med diare og mage- og tarmforstyrrelser. Vær derfor forsiktig med å gi julemat, eller rester av julemat til hunden.

Middagsrester kan også inneholde bein. Hunder liker å tygge på bein, men her bør en være forsiktig. Det er eksempler på at hunder har fått forstoppelse, ødelagte tenner og skader i fordøyelsessystemet etter å ha fått bein. Hvis du ønsker å gi hunden noe ekstra, kan du gi hundegodbiter som tyggeben, griseører, tørrfisk eller lignende.

Unngå sjokolade og godteri til hunden

I jula setter mange skåler med godteri fremme på bordet, ofte med godsaker som kan være direkte farlig for hunden. Kunstige søtningsstoffer, og særlig xylitol, er giftig. Dette kan være farlig for hunden, selv i små mengder.

Sjokolade inneholder stoffet «teobromin», som er giftig for hunder. Hvis hunden får i seg for mye sjokolade, kan den bli syk og i verste fall dø av forgiftning. Symptomer på forgiftning er rastløshet, svimmelhet, oppkast, økt drikkelyst og hyppigere vannlating. Pass derfor på at hunden ikke får tak i sjokoladeskåla eller konfekten.

Annen mat som hunden ikke bør få

Rosiner og druer inneholder et stoff som kan gi nyreproblemer. Symptomer er oppkast og diare. Det skal ikke mange druer eller rosinene til før symptomer oppstår.

Andre matvarer som hunden kan bli syk av er:

  • Nøtter, og spesielt macadamianøtter.
  • Kakao og kakaoholdig mat.
  • Avokado og rå brokkoli.

Gjærdeig i større mengder kan føre til alkoholproduksjon i hundens mage, og dermed alkoholforgiftning. Pass derfor på at hunden ikke får tak i deig i julestria, og ikke gi den noe av julebaksten. I tillegg kan større mengder løk og hvitløk være farlig for hunder.

Samvær og gode turer er noe av det beste man kan gi sin firbente venn i jula. Vi ønsker deg og din firbente venn en god, ukomplisert og trivelig jul!