14.09.2020 | Felleskjøpet

Hundens luktesans er helt fenomenal. Hvorfor ikke la hunden din bruke nettopp den sansen på morsomme og utfordrende oppgaver?

Begynn lett

Hundens luktesans blir enda bedre med trening. Jo mer hunden din får øve på sporing, jo flinkere blir den. Er dere nybegynnere? Begynn med å legge et enkelt spor. Den vanligste måten er å la hunden din finne deg i skogen. Men er du alene ute på tur, er det bedre å legge et spor med hundegodt. Ta med favorittgodteriet til hunden. Gå først sporet selv og legg en godbit for hvert steg. Ikke glem å ta en stor omvei tilbake langt fra sporet for å ikke forvirre hunden din. Ta deretter med hunden på en kveldstur og se om den kan følge det relativt enkle godtesporet fra start til mål.

Utstyr hunden din med en god sele og en sporline når dere skal ut og øve.

Øk vanskelighetsgraden etterhvert

Når du merker at hunden følger godtesporene dine uten problemer, kan du legg en godbit hvert andre eller tredje steg. Øk også lengden på sporet og tiden hundegodtet får ligge på bakken før hunden kommer til sporet. Det gjør sporingen vanskeligere. 

Du kan også øke vanskelighetsgraden ved å la sporet ditt med hundegodt krysse andre stier og veier for å se om hunden din stoler på luktesansen sin og følger godtesporet.

Sporing med hund styrker konsentrasjonsevnen 

Det finnes mange fordeler med å spore med hund. For det første er det en morsom aktivitet som du og hunden din gjør sammen, som styrker både kommunikasjon og samarbeid. Dessuten er det veldig god trening for å trene hundens konsentrasjonsevne og selvfølgelig også luktesansen.

Belønning, belønning, belønning

Når du prøver en ny aktivitet og utfordrer hunden din, er det veldig viktig at du er generøs med belønningen, slik at hunden synes det er gøy. På tur bør du alltid ha med et hundegodt du vet hunden elsker. Og ikke glem hundens favorittleke. Legg den gjerne i slutten av hvert spor som en siste belønning for fullført oppdrag. Lykke til!