03.08.2021 | Felleskjøpet

Å lære hunden å gå med kløv kan være til stor hjelp når dere er på tur, lang eller kort, eller bare på vei hjem fra butikken. Å gå med kløv kan dessuten være god styrketrening for hunden. Vi gir deg en innføring i hvordan du venner hunden til å gå med kløv.

Når kan hunden begynne å gå med kløv?

Alle hunder kan bære en hundekløv, men hunden bør være ferdig utvokst. og normalt muskelsatt. Med de aller største rasene kan man med fordel vente noe lengre, enn for de som er av en litt mindre størrelse. Tilpass deg alltid hundens alder, størrelse og kapasitet.

Slik venner du hunden til å gå med kløv

Tilvenning er viktig. Bruk tid, start rolig og forsiktig og gjør det til noe positivt. Begynn med korte turer og ingen vekt i kløvposene. La hunden venne seg til utstyret.

Når hunden blir vant med kløven kan du begynne å legge litt vekt i posene. Begynn for eksempel med sammenkrøllet avispapir, slik at hunden venner seg til at kløven tar større plass. Senere kan du bruke vannflasker, som du fyller gradvis, eller små stein.

Husk at det må alltid være like mye vekt i hver av posene. Du kan enten veie alt du legger i, legge i helt like gjenstander eller legge kløven over ditt eget lår når du fyller posene.

Øk alltid distansen på turen før du begynner å øke vekten i kløven.

Følg med og observer om kløven ligger riktig og stabilt på hunden mens den går.

Hvor mye kan hunden bære?

Hvor mye vekt hunden kan bære varierer på rase, størrelse og form. En sterk og godt trent hund som er ferdig med opptreningen kan bære opptil 30% av sin egen vekt. Husk også at kløvens vekt bør tilpasses terreng og lengde på turen. Jo vanskeligere terreng, jo tyngre blir det for hunden.

Hvordan pakke kløven?

Husk alltid lik vekt på begge sider. Akkurat som når du pakker for deg selv bør du pakke det tyngste nederst og inn mot kroppen. Unngå tung vekt bak i kløven da hunden er sterkere foran enn midt på ryggen. Pass på at harde og spisse gjenstander ikke ligger inntil kroppen. Det kan også være lurt å pakke ting i poser både med tanke på regn og at hunden plutselig kan finne på å ta seg en dukkert.

Hvordan velge rett kløv?

Velg en kløv som er ergonomisk utformet og har godt med justeringsmuligheter, samt brede stopper. Det er viktig at den ikke gnager eller hindrer god bevegelse.

Kløvposene bør være myke og lette, og ikke henge for lavt. Da vil de lett hekte seg fast i stein og kvist. Det er absolutt en fordel om kløven er laget i vannavisende stoff.

Tips!

Hundepotene kan bli såre på tur på grunn av mer tyngde fra kløven. Et tips er å bruke potesokker og pakke med potesalve. Husk også at det på varme dager kan bli varmt under kløven, legg derfor inn godt med pauser.