20.01.2023 | Felleskjøpet

Det ligger i kattens natur å bruke klørne. Klørne er et viktig redskap for å skaffe mat, klatre og ikke minst, forsvare seg.

Hvorfor klorer katten på møblene?

Det er flere grunner til at katten klorer på møblene dine. Først og fremst gjør de det for å markere reviret. Mellom de myke putene under potene sitter det duftkjertler. Når de kvesser klørne utsondres lukt fra kjertlene, og katten gir beskjed om at dette stedet tilhører dem. I tillegg er det en fin måte å trene musklene på og det føles dessuten godt for katten.

Hvordan unngå at katten klorer på møblene?

Du vil aldri kunne stoppet katten fra å kvesse klørne, men du kan legge til rette for at den ikke klorer på møblene. Vi gir 5 tips.

1.   Gi katten et godt alternativ

Gå til innkjøp av et klorestativ, klorebrett eller klormøbel. Katter har forskjellige preferanser. Noen liker å klore i høyden, noen på gulvet. Også materialet kan ha betydning for katten. Noen foretrekker sisal, andre papp eller teppestoff. Enkelte ganger kan det være lurt å ha flere klorealternativer, særlig hvis du har flere katter. Prøv deg frem og finn det din katt liker.

Plasser kloremøblet der katten oppholder seg, helst i nærheten av møblet katten klorer på. Når katten klorer på møblet, viser du den vennlig bort til kloremøblet. Belønn gjerne med en godbit og kos. Sørg for at klormøblet er stabilt og stort nok for din katt.

2.   Lukter

Det kan være lurt å spraye eller strø litt kattemynte på nye klorebrett og stativ - det kan forenkle overgangen, og gjøre at katten raskere blir interessert og villig til å prøve det ut.

Mange katter har enkelte lukter de misliker, eller til og med hater. Sitrusfrukt er sjeldent populært, eddik likeså. Eller du kan prøve peppermynte, rosmarin, pepper eller lavendel. Men igjen, pass på at ingenting av dette skader møblene, og at det er en lukt du kan tåle å ha i stua.

3.   Dekke til

Du kan dekke over stedet der katten foretrekker å klore med biter av aluminiumsfolie, tape eller et annet materiale som katten ikke er noe glad i, men som samtidig ikke skader møblene.

4.   Vannspray

Skjenn og straff bør unngås, positiv trening og tålmodighet lønner seg alltid, men sliter du veldig med å få katten til å slutte å kvesse klørne på møblene, kan du som siste utvei prøve å ha en sprayflaske med vann i nærheten. Spray litt på katten i det den begynner å klore på møblene. De aller fleste katter vil da stoppe opp og trekke seg unna, samtidig som den ikke tar skade av det. 

5.   Positiv trening

Positiv trening er ofte nøkkelen til å endre adferd. Vær tålmodig, skjenn funker sjeldent på katter. Gi godbiter når katten klorer der den får lov, og vennlig bortvisning når den klorer på møblene.

Et godt tips er å alltid tilvenne tidlig, fra katten er liten, men også voksne katter kan endre adferd med tålmodighet, ros og belønning.