15.12.2022 | Felleskjøpet

Etabler gode stellrutiner allerede når katten din er kattunge. Holde øktene korte, belønn og ros med godbit, ekstra oppmerksomhet og kos. Ta kontroll, men vær rolig og tålmodig. Med gode stellerutiner, er det lettere å kontrollere og oppdage skader og sykdommer. Gjør det til en hyggestund, som er med på å styrke båndet mellom deg og katten din.

1.Klipp kattens klør

Innekatter bør få klørne sine klippet jevnlig. Utekatter kvesser og sliter ofte klørne på naturlig vis, men også disse bør sjekkes jevnlig og trimmes. Bruk en klotang og klipp kun den ytterste spissen. Den lyserøde nervefylte sonen lengre ned i kloen skal ikke klippes. Skulle du være uheldig, kan du bruke blodstopp-pulver for å stoppe blødningen.

2. Puss kattens tenner

Oppretthold en god munn- og tannhelse ved å pusse tennene til katten jevnlig. På den måten forebygger du løse tenner, plakk og tannstein. Tilvenning er viktig, begynn med å titte inn i munnen og røre tennene varsomt. Etter hvert kan du gå over til en fingertannbørste eller en tannbørste med et lite børstehode. Velg en myk variant og en tannkrem med for eksempel leversmak.

3. Stell pelsen til katten

Ved å børste pelsen til katten jevnlig forebygger:

Hårballer: Når katten vasker seg slikker den i seg pels og risikerer å få hårballer i fordøyelsessystemet. Spesielt om våren og høsten røyter katten ekstra mye.

Tovet pels: Langhårede katter har lett for å få tover i pelsen. Tovet pels gjør at huden ikke får nok luft. Det kan være smertefullt og føre til hudplager som eksem, sår og sopp. Pelsen i overgangen mellom buken og bakbeina, bak ører og rundt halsbånd er ekstra utsatt.

4. Bade katten

Du kommer langt med jevnlig børsting av pelsen, men en gang iblant kan det være nyttig å gi katten et bad. Katten bør vennes til dette fra den er liten, spesielt med tanke på at katter ikke er glad i bli våte. Bruk en mild sjampo og balsam, og skyll godt.

5. Tørk av øyne, nese, ører og anus

Sjekk og tørk av øyne, ører og nese ved behov. Noen katter kan ha en overproduksjon av tårer eller utflod fra nese. Bruk alltid en fuktig klut eller en våtservietter. Området rundt anus bør sjekkes jevnlig. Avføring kan feste seg i pelsen. Også her kan du bruke en fuktig klut eller en våtserviett.