01.02.2021 | Felleskjøpet

1. Etabler gode vaner allerede når katten er liten.

Det kan tøft å lære den opp på nytt senere. Skal du for eksempel bade en gammel katt for første gang, pleier ikke det å være så populært.

2. Hold kattedoen ren

Hvis du ikke holder kattedoen ren, kan katten velge å gjøre fra seg et annet sted.

  • Vær derfor nøye med å rengjøre hver dag.
  • Tøm hele doen og vask den en gang i uken.
  • Bytt ut selve doen annethvert år. Unngå at bakterier samles i bunn og lager vond lukt.
  • Har du flere katter? Gi dem hver sin do. Ikke alle katter liker å dele.

3. Puss kattens tenner

Ved å pusse tennene til katten et par ganger i uken, forebygger du løse tenner, plakk og tannstein. Velg en myk tannbørste og begynn med å legge på litt rekeost for å gjøre pussingen til en positiv opplevelse. Bytt deretter til tannkrem med for eksempelvis leversmak, så vil katten snart finne seg i rutinen.

4. Gi katten et varmt bad

Det er en myte at alle katter hater vann ­– mange liker et varmt bad. En korthåret katt vasker seg enkelt selv, og trenger kun et bad en gang iblant. Langhårede katter og nakenkatter har et større behov for pels-og hudpleie. En katt som bader ofte, røyter mindre. Velg en mild sjampo og balsam med naturlige ingredienser og en kam, børste eller groominghanske som passer nettopp din katt.

5. Ikke spar på kattesanden

Katter liker å dekke til avføringen sin. Pass derfor på at det er nok sand i kattedoen. Det finnes mange ulike typer kattesand – velg gjerne en finkornet type som klumper seg lett. Unngå å bytte type når du først har funnet den som fungerer best. Katter liker nemlig ikke forandringer og kan velge bort doen dersom den ikke kjenner seg igjen.